Osteopathie: kraken of niet kraken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 15/11/2016 - 16h09
-A +A

Het griezelige krakende geluid dat weerklinkt als de osteopaat een lichaamsdeel behandelt, is een cliché. Maar er zit wel een stukje waarheid in.

Maar waarom kraken we soms als we naar de osteopaat gaan? En moeten we er bang voor zijn of is het net een goed teken?

PUB

Kraken bij de osteopaat: waar wijst het op?

Het kraken dat we tijdens een behandeling bij de osteopaat horen, komt van de manipulaties die het gewricht ondergaat.  De osteopaat haalt de elementen van het gewricht uit hun gebruikelijke stand en zet ze daarna terug in hun beginstand. Daardoor ontstaat er in het gewricht een vacuüm. Als de behandeling dan beëindigd wordt en alles weer op zijn plaats wordt gezet, wordt dat vacuüm opgeheven met een duidelijk hoorbaar «kraken».

Het is hetzelfde, bekende geluid dat we horen wanneer iemand zijn vingers laat kraken door druk uit te oefenen op zijn handgewrichten. Het geluid zelf en het geluidsvolume verschilt van de ene mens tot de andere. Het hangt ook af van het geblokkeerde gewricht en van de spanning van de spieren.

Waar dient het kraken voor?
Op zich helemaal voor niets! De manipulatie van een gewricht zal bij sommige mensen nooit geluid voortbrengen. In ieder geval is kraken niet pijnlijk; een behandeling bij de osteopaat mag dus nooit pijn doen.

Moet het kraken om te werken?

Het is een bekend fenomeen bij osteopaten: sommige klanten vragen expliciet naar het fameuze  «kraken» , omdat het in hun ogen wijst op de doeltreffendheid van de behandeling. Anderen zijn er doodsbang voor, ze beschouwen het als gevaarlijk en weigeren soms nog een voet in de praktijk van een osteopaat te zetten als die ze heeft doen kraken.

Deze heel uiteenlopende gevoelens rond het fenomeen kraken hebben soms te maken met een trauma. Een kind dat tijdens een slecht uitgevoerde behandeling pijn heeft gehad en op dat moment een krakend geluid heeft gehoord, zal als volwassene waarschijnlijk bang zijn voor het kraken.

In werkelijkheid hebben beide partijen ongelijk!

Het kraken hangt samen met een heel specifieke manipulatie die in sommige situaties  geschikt is, maar niet in alle. Het wordt vaker gebruikt voor een acuut probleem van mechanische oorsprong. Een typisch voorbeeld is rugpijn die opkomt tijdens een verhuizing.

Als u daarentegen een chronisch probleem hebt - zoals zenuwpijn of ischias - zal kraken u niet helpen en heeft het geen zin om ernaar te vragen. De osteopaat zal dan eerder op uw spieren en ligamenten werken dan op uw gewrichten. De kans is kleiner dat u dan iets zult horen kraken…

Als u een osteopa(a)t(e) zoekt, dan vindt u een lijst op de site van de Belgische Vereniging voor Osteopathie: http://www.osteopathie.be/home

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 05/11/2014 - 15h03 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 15/11/2016 - 16h09

Frédéric Burnotte de la Société belge d’ostéopathie

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Osteopathie: de ene is de andere niet Geüpdatet op 04/12/2006 - 00h00

Osteopathie is een zachte geneeswijze die heel uiteenlopende pijnklachten probeert te verhelpen via manipulatie van de gewrichten. Maar daarnaast is de term ook de verzamelnaam voor het geheel van botziekten. Dit artikel kan u helpen om de twee voort...

De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

Doofheid: waaraan merk je dat je kind problemen heeft? Gepubliceerd op 22/04/2014 - 16h45

Het screenen op doofheid of slechthorigheid bij de geboorte bestaat nu al enkele jaren, maar is niet verplicht. Voor de screening er kwam, werd de diagnose van doofheid vaak te laat gesteld. Kinderen liepen daardoor op school vaak leerachterstand op....

Meer artikels