• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Osteopathie helpt tegen rugpijn!

Osteopathie helpt tegen rugpijn!

Er wordt intussen al tien jaar onderzoek gedaan naar osteopathie en hoewel er geen perfecte studies over bestaan, lijkt de methode toch doeltreffend te zijn bij rugklachten.

Er bestaan heel wat studies over osteopathie

U kent ongetwijfeld osteopathie, de techniek waarbij de wervelkolom en de gewrichten gemanipuleerd worden om tal van pijnklachten en ziektes te genezen.

In België is de methode heel populair. In 2011 had 7% van de volwassenen het jaar voordien een osteopaat geraadpleegd. Heel wat klachten worden met deze alternatieve geneeswijze behandeld, maar over het algemeen wordt de techniek vooral gebruikt voor de aanpak van pijn en slechte houdingen. Ook voor rugpijn wordt osteopathie al lang aanbevolen. Maar hoe doeltreffend is de methode nu echt? De laatste tien jaar zijn er heel wat studies over dit onderwerp bijgekomen.

Osteopathie helpt tegen rugpijn

Volgens een metastudie die werd uitgevoerd door het Duitse Cochrane Instituut, een autoriteit in dit gebied, heeft osteopathie wel degelijk bewezen dat ze werkt. «Perfecte» studies - studies waarin de patiënt noch de arts of deskundige weten of de echte therapie dan wel een placebo wordt toegediend -  zijn voor osteopathie natuurlijk moeilijk op touw te zetten. Dat komt omdat op zijn minst de persoon die manipuleert, weet wat er aan de hand is. Maar zelfs als we rekening houden met dit nadeel, lijkt osteopathie een efficiëntere keuze als we ze vergelijken met een aantal andere technieken en de placebo. De pijn vermindert na de behandeling en bewegen wordt meer makkelijker.

Artikel gepubliceerd door op 11/08/2015

Bronnen: Licciardone, JC. et al., Ann Fam Med. 2013 Mar; 11(2): 122–129. doi:  10.1370/afm.1468
Franke, H. et al.,
BMC Musculoskelet Disord. 2014; 15: 286. Published online 2014 Aug 30. doi:  10.1186/1471-2474-15-286


Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden