• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Orthorexie: te 'diëtisch' correct!

Orthorexie: te 'diëtisch' correct!Orthorexie is net als anorexie en boulimie een eetstoornis die ontstaat als gezond eten een obsessie wordt… De calorieën doen er hier niet meer toe, het is de kwaliteit die telt!

Gewicht, diëten, bioproducten, de dioxinecrisis, de gekkekoeiencrisis, producten zonder suiker, nepsuiker, verborgen vetten, 0 % vetstoffen, … : we horen niets anders meer. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat voeding een obsessie wordt waarover mensen zich de hele dag door het hoofd pijnigen. Gelukkig lijden we nog niet allemaal aan orthorexie (voorlopig althans niet…).

Orthorexie is een recent ontstane eetstoornis die samenhangt met onze moderne levensstijl en gekenmerkt wordt door de obsessie om steeds gezonder te willen eten. Wie aan orthorexie lijdt, wil absoluut een zeer strikt dieet volgen, maar let daarbij niet op de calorieën (zoals bij de meeste diëten), maar op de kwaliteit.

Eten kan daardoor een ware nachtmerrie worden. Orthorexiepatiënten piekeren urenlang over de samenstelling van hun volgende maaltijd (ze plannen hun maaltijden soms dagen op voorhand), gaan eindeloos lang op zoek naar de perfecte ingrediënten (met andere woorden: de ingrediënten die volledig beantwoorden aan de notie "gezonde" voeding waarop ze zo gefixeerd zijn), willen niet meer op restaurant of uit eten bij familie of vrienden, enz.Het ergste is dat, als de patiënt zich niet strikt aan die normen houdt, hij zich schuldig voelt of zichzelf een straf oplegt die heel vaak neerkomt op vasten (met alle gezondheidsproblemen van dien…).

Besluit: eet gezond, maar maak van eten geen obsessie! Als u er uw eet- en levenslust door verliest, zit u met een probleem en bent u verkeerd bezig. Eten moet tenslotte een plezier blijven, want precies dat plezier is een waarborg voor ons voedingsevenwicht. En dat evenwicht wordt bepaald door afwisseling en is essentieel voor onze gezondheid.

Hebt u orthorexie of loopt u er risico op? Doe dan de Bratman-test.1. Bent u meer dan drie uur per dag bezig met uw voeding?2. Plant u uw maaltijden urenlang op voorhand?3. Vindt u de voedingswaarde van uw maaltijd belangrijker dan uw eetplezier?4. Is uw levenskwaliteit gedaald, terwijl de kwaliteit van uw voeding verbeterd is?5. Bent u onlangs veeleisender geworden voor uzelf?6. Versterkt uw wil om gezond te eten uw eigenliefde?7. Hebt u producten die u graag at, gebannen ten voordele van "gezonde" producten?8. Hindert uw dieet uw sociaal leven en vervreemdt het u van uw familie en vrienden?9. Voelt u zich schuldig zodra u afwijkt van uw dieet?10. Vindt u vrede met uzelf en denkt u dat u zichzelf goed onder controle hebt als u gezond eet?Antwoordt u "ja" op vier of vijf vragen, dan loopt u risico op orthorexie als u niet wat afstand neemt van uw huidige eetopvattingen. Antwoordt u "ja" op alle vragen, dan hebt u orthorexie, met andere woorden: dan bent u geobsedeerd door gezonde voeding.

Artikel gepubliceerd door op 11/05/2004

Bronnen: Eufic, Foodtoday nr. 42, maart 2004, Bulletin van de 'European Food Information Council' (EUFIC)

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden