• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Orthodontie: welk type van onzichtbare beugel voor tieners en jongvolwassenen ?

Orthodontie: welk type van onzichtbare beugel voor tieners en jongvolwassenen ?

Er is in de orthodontie de laatste jaren flink wat vooruitgang geboekt. Dankzij de nieuwe technologieën worden tandbeugels almaar comfortabeler en discreter.

Er zijn momenteel twee types van onzichtbare beugels voor volwassenen, maar ook bij tieners is er nu almaar meer vraag naar omdat het uiterlijk voor hen een grote rol speelt.

Orthodontie: in de puberteit is het uiterlijk belangrijk

Kinderen pronken vaak met hun uitwendige beugel, een apparaat dat aan de buitenkant van de tanden is vastgemaakt. Bij volwassenen zijn ze allesbehalve populair. Daarom zijn er speciaal voor hen onzichtbare beugels ontwikkeld die een veel kleinere impact op het uiterlijk hebben.

Maar vandaag zijn dus ook tieners vragende partij voor een onzichtbare beugel. Volgens de Franse Federatie voor Orthodontie is “de puberteit namelijk een psychisch vaak lastige periode waarin het uiterlijk heel belangrijk is”.

Wat moet u weten over onzichtbare orthodontie? Wat zijn de voordelen en nadelen die u in de weegschaal moet leggen?

Twee vormen van onzichtbare orthodontie

Momenteel bestaan er twee onzichtbare technieken:

 • Linguale orthodontie, waarbij de blokjes niet aan voorkant van de tanden, maar aan de achterzijde worden gekleefd.

 • Een uitneembaar onzichtbaar systeem, ook wel aligner genoemd.

De orthodontist kiest in overleg met de patiënt en geval per geval de meest geschikte aanpak. Bij volwassenen duurt de behandeling gemiddeld 12 tot 36 maanden, afhankelijk van de complexiteit van het probleem.

"De behandeling moet niet alleen de stand van de tanden aanpassen, maar ook bepaalde functies verbeteren en verschillen tussen onder- en bovenkaak corrigeren", aldus nog de Franse Federatie voor Orthodontie. Daarom worden er vaak extra hulpmiddelen gebruikt, zoals elastiekjes of mini-schroefjes, een soort tijdelijke implantaten voor complexe veranderingen van de stand van de tanden.

Artikel gepubliceerd door op 17/02/2015

Bronnen: Fédération Française d’Orthodontie (FFO) et Syndicat des Spécialistes Français en Orthopédie Dento-Faciale (SSF ODF), 17èmes Journées de l’orthodontie, dossier de presse, 2014.

Vindt u het artikel interessant?