Orthodontie? Opgelet voor tandhygiëne!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/10/2008 - 00h00
-A +A

Een goede mond- en tandhygiëne is op elke leeftijd essentieel. Als je echter een beugel draagt en maanden- of zelfs jarenlang een orthodontische behandeling volgt, is het niet makkelijk om goed je tanden te poetsen. Wat moet u precies weten en hoe moet u het aanpakken?

PUB

Kunnen orthodontie en tandhygiëne hand in hand gaan?

Er bestaat a priori een tegenstelling tussen een orthodontische beugel en tandhygiëne. Een beugel bevordert immers de opstapeling van tandplaque en bemoeilijkt een goede tandverzorging. Een orthodontische behandeling vereist echter een bijzonder regelmatige controle. Op die manier kan de arts een goede plaquebestrijding bij kinderen bevorderen, door hen een zeer goede borsteltechniek aan te leren en na te gaan of ze die ook daadwerkelijk toepassen.
Kinderen die geen orthodontische behandeling volgen, gaan in de regel slechts één keer per jaar naar de tandarts, de rest doet dat alle maanden of zelfs om de drie weken. Dus komt het erop aan het belang van tandverzorging voortdurend te herhalen en hen echt de juiste poetstechnieken bij te brengen. Hebben ze de juiste plaquebestrijdingstechniek eenmaal goed onder de knie, dan is er geen enkel probleem meer bij het dragen van een beugel. Het is zelfs een voordeel, want na de behandeling behouden ze hun goede gewoonten en verzorgen ze hun gebit beter dan de andere kinderen.
Slotsom: wat eerst een risico leek voor een goede tandhygiëne, wordt nu een voordeel!

Praktische tips voor een goede hygiëne bij het dragen van een beugel

Je kunt verschillende elementen combineren voor een goede tandhygiëne, ook als je een orthodontische beugel draagt.

Allereerst is een goede tandenborstel een absolute must. Poetsen verwijdert immers mechanisch alle etensrestjes. Het is daarbij het best om eerst te poetsen met een natte borstel, maar zonder tandpasta, en er pas nadien pasta op aan te brengen. Op die manier worden de restjes doeltreffender geëlimineerd.
Elektrisch of manueel? In beide gevallen is een uitstekend resultaat mogelijk. De enen vinden een elektrische borstel al handiger dan de anderen. Een manuele borstel heeft wel het voordeel dat je hem overal kunt meenemen en dus ook makkelijk kunt gebruiken na de middaglunch. En waarom niet beide combineren, afhankelijk van het tijdstip van de dag?
Er bestaan aanvullende hulpmiddelen voor personen die orthodontische bandjes (metalen ringetjes) dragen. Interdentale borsteltjes bijvoorbeeld, waarmee je goed tussen de tanden kunt gaan.
Zeer interessant ten slotte is de zogenaamde plaqueverklikker. Het gaat om een vloeistof die verkrijgbaar is in de apotheek en selectief de tandplaque kleurt, waardoor die beter opvalt en doeltreffender kan worden verwijderd. Plaqueverklikker kan gebruikt worden vóór het borstelen, maar ook erna, als controle. Eén keer per week bijvoorbeeld.

Conclusie: je kunt tandplaque uitstekend bestrijden door de juiste methoden aan te leren. Na een orthodontische behandeling behouden de patiënten een uitstekende mond- en tandhygiëne. In die omstandigheden heeft een orthodontische behandeling geen negatief effect op de gezondheid van tanden en tandvlees.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/10/2008 - 00h00

Een gesprek met Edith Lejoyeux, orthodontiste en lid van de Franse Vereniging voor Orthodontie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarvoor dient tandfloss? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h04

Tandfloss vormt een aanvulling op het tandenpoetsen. Waarvoor dient het precies? Wat lukt met flossen wel dat met poetsen niet lukt? Alles wat u moet weten over dit hulpmiddel dat bijdraagt tot een goede mond- en tandhygiëne.

Tandenpoetsen: tips voor jong en oud Gepubliceerd op 20/01/2014 - 12h03

Een goede tand- en mondhygiëne van jongs af aan is van het grootste belang als we onze tanden ons leven lang gezond willen houden. Maar wat houdt dat precies in? Hieronder vindt u een overzichtje van de goede handelingen en juiste reflexen voor de da...

Meer artikels