• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Orthodontie: beginnen we er allemaal te laat mee?

Orthodontie: beginnen we er allemaal te laat mee?

Wist u dat het RIZIV een behandeling bij de orthodontist terugbetaalt nog voor de definitieve tanden zijn doorgebroken?

Een woordje uitleg.

Orthodontie: zo vroeg mogelijk

Orthodontie is een behandeling voor het begin van de puberteit als alle melktanden vervangen zijn door de definitieve tanden. Dat is toch wat iedereen denkt. Maar dat klopt niet!

De plaats van de definitieve tanden en het feit of ze mooi aaneensluiten of niet worden in de eerste plaats bepaald door de groei van de kaken. Hoe die groeien, hangt dan weer af van de krachten die op de melktanden worden uitgeoefend! Daarom is het belangrijk om de stand van de melktanden te corrigeren als die niet goed staan. Volgens de huidige studies zouden op die manier lange en heel dure orthodontische behandelingen  in de puberteit - zoals nu gebeurt - vermeden kunnen worden.

Daarom betaalt het RIZIV nu ook een vroege orthodontische behandeling terug als ze beantwoordt aan de volgende criteria:

 • Ze is van korte duur.
 • Het doel is heel precies en duidelijk bepaald (bijvoorbeeld plaatsgebrek in de kaak corrigeren voor de definitieve tanden er zijn).
 • De behandeling moet afgerond zijn als de patiënt negen jaar is.

Orthodontie: vanaf welke leeftijd?

Elf of twaalf jaar wordt vaak als de onderlimiet beschouwd om aan orthodontie te beginnen.  Dat is dus helemaal niet zo. Zo lang wachten is zelfs contraproductief, omdat de tandarts dan moet ingrijpen in een al gevormd systeem dat dus ook veel moeilijker te corrigeren is.

Vanaf welke leeftijd kan een kind dan een beugel dragen? Alles hangt af van het kind zelf, en natuurlijk van zijn tanden. Maar zes jaar is hoe dan ook niet te vroeg!

Is het niet traumatiserend om zo vroeg een beugel te dragen?
Ook hier hangt alles af van het kind. Maar ook van de ouders en hoe ze het dragen van een beugel ervaren. Normaal is de pijn al na enkele dagen over. De pijn kan trouwens verzacht worden met de traditionele pijnstillers. De beugels voor deze doelgroep zijn hoe dan ook veel discreter dan de beugels die oudere kinderen dragen.

Hoe weet ik of mijn kind aan een behandeling toe is?
Sommige factoren vergroten de kans dat zo’n behandeling nodig is, zoals duimzuigen, de fopspeen (te) lang houden of lang een melkflesje blijven krijgen. Praat erover met uw tandarts als u op controle gaat!

Artikel gepubliceerd door op 08/12/2014

Bronnen: Union francophone des orthodontistes de Belgique

Vindt u het artikel interessant?