• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Orgaandonatie: steeds meer nodig, steeds meer donoren

Orgaandonatie: steeds meer nodig, steeds meer donorenVan onze eigen dood een gebaar van solidariteit maken... Orgaandonatie maakt dat inderdaad mogelijk. Een stap die meer en meer mensen willen zetten naarmate de taboes vervagen.

Meer dan 100 000 orgaandonoren in België


Beldonor, de organisatie die orgaandonatie in België promoot, heeft het onlangs aangekondigd: ons land telt nu meer dan 100 000 orgaandonoren. Een hele evolutie vergeleken met de 33 000 donoren die in 2005 geregistreerd waren. We stellen ook een lichte daling vast van het aantal mensen dat uitdrukkelijk verklaarde geen organen te willen afstaan. Het zijn er nu 188 000, tegen 193 000 in 2005. De taboes over het thema van de orgaandonatie lijken aan kracht te verliezen. Laten we herhalen dat de huidige Belgische wetgeving toelaat om organen weg te nemen bij elke persoon, die tijdens zijn leven niet uitdrukkelijk verklaard heeft zich daartegen te verzetten. De familie van de overledene kan zich echter verzetten tegen het wegnemen van organen. Daarom is het belangrijk dat men zich in het register kan inschrijven als men bereid is om na zijn overlijden zijn organen voor donatie af te staan. Hierdoor vermijdt men bovendien dat de familie, die al in rouw is, voor een zeer pijnlijk dilemma komt te staan.

Orgaandonatie: nog steeds lange wachtlijsten


Ondanks de gunstige evolutie blijven de wachtlijsten voor sommige organen vrij lang. Op dit ogenblik wachten in België 1.229 mensen op het orgaan dat hen kan redden van een ongeneeslijke ziekte. Er is vooral een tekort aan nieren, gevolgd door levers, longen, harten en alvleesklieren. In België zorgt de organisatie Eurotransplant voor de coördinatie van de orgaandonatie. Ze overkoepelt de transplantatiecentra van zeven landen (Duistland, Oostenrijk, België, Kroatië, Luxemburg, Nederland en Slovenië) en zorgt ervoor dat elk beschikbaar orgaan terechtkomt bij de meest geschikte persoon.

Artikel gepubliceerd door op 21/12/2009

Bronnen: Perscommuniqué van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden