Orgaandonatie doet het vrij goed in ons land

Gepubliceerd door Aanpassing: Dr. Marc Sertyn op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

In ons land is de wetgeving omtrent orgaandonatie grondig gewijzigd in 1987. Iedere overleden persoon werd hiermee een potentiële donor, tenzij een weigering werd geregistreerd vóór het overlijden. Gevolg is dat België nu in vergelijking tot andere Europese landen vrij goed scoort op dit vlak: 25 donors per 1.000.000 inwoners, wat bijvoorbeeld het dubbele is van de cijfers in Nederland. Toch zijn er meer en meer patiënten die wachten op één of ander orgaan. In 2000 waren er 718 nieren, 80 levers, 36 harten, 30 longen en 16 pancreassen tekort in ons land. Feit is dat de transplantatietechnieken sterk geëvolueerd zijn de laatste jaren en dat er meer en meer verschillende organen voor transplantatie in aanmerking komen.

PUB

Levertransplantatie: een nieuwe campagne

Specifiek op het gebied van de levertransplantatie is in ons land een campagne aan de gang met als belangrijkste steden Tienen, Antwerpen en Oostende. Zij gaat uit van Prof. Jan Lerut van het St-Luc Ziekenhuis te Woluwe (Brussel). De campagne richt zich vooral tot jonge mensen, omdat die blijkbaar zeer gevoelig zijn voor de problematiek van de transplantatie in het algemeen. Er werd een CD-rom uitgebracht in samenwerking met de Euroliver Foundation. Ook zijn er plannen om de problematiek op te nemen in het leerpakket in de scholen. Via de jongeren hoopt de professor ook indirect te ouders aan te spreken.

Gepubliceerd door Dr. Marc Sertyn op 10/12/2001 - 00h00 Het Medisch Weekblad, 6 december 2001, pag. 5. Pol Fransen: "Jongeren en orgaandonatie".
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker : eerste resultaten van de screeningcampagne Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

In 2001 werd in België een programma voor systematische screening op borstkanker opgezet. Ter herinnering, de campagne biedt vrouwen van 50 tot 69 jaar de mogelijkheid zich om de 3 jaar gratis te laten onderzoeken ( Borstkanker opsporen: eindelijk op...

Meer artikels