• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Orale seks en keelkanker

Orale seks en keelkanker Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker bij vrouwen. Maar het virus dat seksueel overdraagbaar is, kan ook verantwoordelijk zijn voor neus-, keel, of oorkanker, zo blijkt nu.

Het papillomavirus als oorzaak

Volgens een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de New England Journal of Medicine, is het humaan papillomavirus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker, mogelijk ook betrokken bij bepaalde gevallen van keelkanker, een kanker waarvan de incidentie de afgelopen dertig jaar aanzienlijk is toegenomen. Het onderzoek bevestigt een hypothese die eerder al verwoord werd door een aantal onderzoekers. Zo toont het aan dat het HPV 16, een van de stammen van het papillomavirus, aanwezig is bij 72% van de gevallen van keelkanker. In tegenstelling met wat men tot voor kort aannam, zou er een risicofactor zijn die in het geval van keelkanker nog belangrijker is dan roken en overmatige alcoholconsumptie… De cijfers betreffen evenwel alleen de gevallen van orofarynx kanker (keel en mondholte), die niet meer dan 20% bedragen van alle kankers van neus, keel en mond. Voor alle andere gevallen van NKO kanker zijn roken en overmatig drinken de belangrijkste risicofactoren.

Het risico van orale seks

Het papillomavirus wordt vooral overgedragen via seksueel contact. De aanwezigheid van het virus in de keel is het gevolg van orale seks (fellatio en cunnilingus). Maar in het geval van keelkanker doet de besmetting met een papillomavirus het risico toenemen met factor 32. Nog volgens hetzelfde onderzoek lopen personen die orale seks hadden met meer dan zes partners een risico op keelkanker dat negen keer groter is. Roken doet het 'risico' slechts met factor 3 toenemen, alcoholisme met factor 2,5. Maar het is bekend dat orale seks de afgelopen twee decennia vaker voorkomt. En bij fellatio is er maar een preventiemiddel en dat is het condoom dat in de (orale) praktijk vaak achterwege wordt gelaten.

Artikel gepubliceerd door op 09/09/2009

Bronnen: New England Journal of Medicine, 2008

Vindt u het artikel interessant?