Oprisping

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Het laten opstijgen van lucht uit het maag-darmkanaal. Dit verschijnsel kan zowel bij ouderen als bij pasgeborenen voorkomen. In het eerste geval is er bijna altijd sprake van een aandoening van slokdarm, maag of darmstelsel en indien de oprispingen met eenvoudige middelen (bijvoorbeeld een glaasje melk) niet overgaan, is een bezoek aan de arts noodzakelijk. Sommige baby's hebben van het begin af aan de neiging een paar mondjesvol melk op te rispen gedurende of na de voeding - andere doen dat nooit of bijna nooit.

Het is geheel normaal en kan geen kwaad en men hoeft er niets aan te doen behalve uw en de baby's kleren beschermen. Een zuigeling die oprispt is moeilijk schoon en zoetgeurend te houden, maar meer dan een beetje lastig is het zeker niet - het betekent bijvoorbeeld niet dat hij minder of andere voeding moet hebben of ondervoed zal raken.
Soms helpt het als u hem na de voeding niet op uw knie laat dansen, al zal hij gewoonlijk oprispen, ook al wordt er nog zo voorzichtig met hem omgesprongen. Het oprispen zal meestal minder worden als hij wat vastere kost krijgt. Daar staat tegenover dat dit vaak een gezellige baby wordt die in het tweede levenshalfjaar spuugt omdat hij dat leuk vindt. Misschien is het een pretig gevoel in zijn mond.
Iedere zuigeling heeft met een maand of drie, vier sterke lustgevoelens in zijn mond; hij steekt dan vaak zijn vingers in zijn mond en brengt er ook het meeste speelgoed naar toe. Het teruggeven van een gedeelte van zijn voeding, een soort herkauwen, rumineren genoemd, vindt hij ook een prettige bezigheid.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Maag-darmontsteking of buikgriep? Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Het kan ook gaan om een van de vele virussen van de virale maag-darmontsteking . Wat in de volksmond buikgriep heet, is...

Waarom moeten we nuchter zijn voor een anesthesie? Gepubliceerd op 26/02/2013 - 11h38

Misschien hebt u al eens een operatie moeten ondergaan. Dan kent u vast het voorschrift: niet drinken of eten vanaf middernacht de dag voor de operatie. Maar weet u ook waarom we nuchter moeten zijn voor een anesthesie ?

Wat is hemofilie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Hoewel ze zeldzaam is, onderscheidt deze erfelijke ziekte zich door haar bijzondere karakteristieken (voornamelijk mannen worden getroffen door ernstige vormen van de ziekte) en geschiedenis (ziekte van de Engelse koninklijke familie en het Russische...

Meer artikels