• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Oprisping

Oprisping

Het laten opstijgen van lucht uit het maag-darmkanaal. Dit verschijnsel kan zowel bij ouderen als bij pasgeborenen voorkomen. In het eerste geval is er bijna altijd sprake van een aandoening van slokdarm, maag of darmstelsel en indien de oprispingen met eenvoudige middelen (bijvoorbeeld een glaasje melk) niet overgaan, is een bezoek aan de arts noodzakelijk. Sommige baby's hebben van het begin af aan de neiging een paar mondjesvol melk op te rispen gedurende of na de voeding - andere doen dat nooit of bijna nooit.

Het is geheel normaal en kan geen kwaad en men hoeft er niets aan te doen behalve uw en de baby's kleren beschermen. Een zuigeling die oprispt is moeilijk schoon en zoetgeurend te houden, maar meer dan een beetje lastig is het zeker niet - het betekent bijvoorbeeld niet dat hij minder of andere voeding moet hebben of ondervoed zal raken.
Soms helpt het als u hem na de voeding niet op uw knie laat dansen, al zal hij gewoonlijk oprispen, ook al wordt er nog zo voorzichtig met hem omgesprongen. Het oprispen zal meestal minder worden als hij wat vastere kost krijgt. Daar staat tegenover dat dit vaak een gezellige baby wordt die in het tweede levenshalfjaar spuugt omdat hij dat leuk vindt. Misschien is het een pretig gevoel in zijn mond.
Iedere zuigeling heeft met een maand of drie, vier sterke lustgevoelens in zijn mond; hij steekt dan vaak zijn vingers in zijn mond en brengt er ook het meeste speelgoed naar toe. Het teruggeven van een gedeelte van zijn voeding, een soort herkauwen, rumineren genoemd, vindt hij ook een prettige bezigheid.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Medische encyclopedie, rubriek Spijsverteringsstelsel

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de shaye89
Door shaye89 12/07/14 - 02.53
Hey, Vorige week heb ik een maag-darminfectie opgelopen waardoor ik van vrijdag tot dinsdag problemen had met buikloop/diarree. Na aanraden van de huisarts heb ik toen imodium ingenomen en 1 dag ...

Uw interactief gedeelte over Spijsverteringsaandoeningen

Neem deel aan de meest recente discussies