• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Opletten voor tetanus

Opletten voor tetanus

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Tetanus: vaccinatiestatus

Prof. Didier Giet (Universiteit van Luik) onderzocht de immuniteit door vaccinatie tegen tetanus in België. De studie werd uitgevoerd bij personen die op het platteland wonen omdat zij het meest zijn blootgesteld aan de ziekte. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in de grond en de uitwerpselen van planteneters (koeien, paarden, enz.). De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke spiercontracturen van het gelaat en de nek, wat kan leiden tot verstikking en de dood.

Tetanus: bejaarden en jonge meisjes moeten opletten

De resultaten zijn verrassend. Hoewel het vaccin tijdens de kinderjaren wordt toegediend, is slechts iets meer dan 50% van de bevolking effectief beschermd. Jonge meisjes blijken duidelijk minder antistoffen te hebben dan jongens van dezelfde leeftijd. Maar het probleem is het grootst bij bejaarden: slechts één op de drie is in orde met de vaccinatie. De mortaliteit door tetanus, een ziekte die bij ons moet worden aangegeven, betreft trouwens uitsluitend 60-plussers. Er werd geen verschil vastgesteld wat het beroep betreft. De vrijetijdsbesteding daarentegen blijkt wel een effect te hebben: personen die sporten of tuinieren, blijken beter beschermd te zijn dan andere.

Bijgewerkt door Pierre Dewaele op 14/09/2012
Origineel artikel geschreven door op 22/04/2002

Bronnen: Professeur Didier Giet, Université de Liège

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Ziektes die we in de tuin oplopen

Vindt u het artikel interessant?