Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2016 - 15h33
-A +A

PUB

Jonge acnelijders moeten beter geïnformeerd worden over de reële effecten van zon

In de praktijk treedt de opflakkering van acne vaak in het najaar op na een tijdelijke verbetering in de zomermaanden. UV-straling droogt de ontstoken puistjes namelijk uit, maar veroorzaakt achteraf een secundaire verslechtering van de acne.

Het is belangrijk om jonge acnelijders uit te leggen hoe en waarom acne door de zon verslechtert en in welke mate lichtbescherming daarbij kan helpen. Dat zal ze stimuleren om beschermende maatregelen te nemen en bijvoorbeeld een zonnecrème te gebruiken. Die bescherming helpt trouwens ook het risico beperken op lichtgevoeligheid veroorzaakt door acnewerende medicatie en op verkleuring van de littekens die de puistjes achterlaten.

Slotsom, leg tieners die acne hebben uit dat ze zich tegen de zon moeten beschermen met een zonnecrème en tussen 11 en 16 uur liefst uit de zon moeten blijven, omdat de acne anders kan verergeren.

Samengevat is het van belang om jongeren met acne aan te raden zich tegen de zon te beschermen met zonnecrème en blootstelling aan de zon te vermijden tussen 11 en 16 uur. Zonder deze voorzorgen bestaat het risico dat acne verergert.

Deze tips gelden natuurlijk in de zomerperiode, maar net zo goed in zonnige weekends en tijdens vrijetijds- en sportactiviteiten in open lucht.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/09/2011 - 10h42 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2016 - 15h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB