• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Opgepast voor duiven!

Opgepast voor duiven!Door de vogelgriep zijn we geneigd om op onze hoede te zijn voor alle vrij rondvliegende gevogelte. Toch vormt de stadsduif, die eerder resistent is, geen hoog besmettingsrisico. Maar hij is wel een drager van andere microben die ook een gevaar voor de gezondheid betekenen, zoals de Argas reflexus, een zachte teek die erop parasiteert en ons kan bijten. Deze teek is dan verantwoordelijk voor allergische reacties die ernstig kunnen zijn.

Beten van teken en allergieën

Netelroos, oedeem, kortademigheid, hartstoornissen, bewustzijnsverlies, allergische reacties op de beet van de duiventeek kunnen heel hevig zijn en de diagnose is verre van voor de hand liggend: men moet eraan denken bij iemand wiens huis in de buurt van duivenpopulaties staat, waar de teken dus ongemerkt in de huizen kunnen binnendringen. Beten zullen meestal een gewone plaatselijke ontstekingsreactie veroorzaken die na een tijdje overgaat. Maar het is ook mogelijk dat men een arts moet raadplegen wegens hevigere allergische reacties en er tests moeten worden gedaan.

Er bestaan oplossingen om te voorkomen dat de duiven hun nest op ongewenste plaatsen bouwen

In de praktijk is het belangrijk dat u verhindert dat de duiven hun nest te dicht bij uw huis bouwen. U kunt daarvoor antiduivennetten gebruiken om te voorkomen dat ze in de traphallen of op binnenplaatsen komen. U kunt ook speciale pinnen gebruiken zodat de duiven niet bij uw vensters kunnen gaan zitten. U kunt ook beter geen zakken met voedsel aan uw vensters laten hangen, want deze kunnen de duiven aantrekken.Als het probleem u zorgen baart, moet u dit bespreken met uw partner om de nodige maatregelen te kunnen treffen. Indien u aan een onverklaarbare allergie lijdt, kunt u deze mogelijke diagnose aan uw arts voorleggen. Er bestaan tests die gevoelig genoeg zijn. Deze overweging is nog belangrijker als u last hebt van andere allergieën, astma of eczema.

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2006

Bronnen: Kleine-Tebbe J., et al, "Bites of the European pigeon tick (Argas reflexus): risk of IgE-mediated sensilizations and anaphylactic reactions". J Allergy Clin Immunol., 2006;117(1) 190-195.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten