• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Opgelet voor transvetzuren, ze werken borstkanker in de hand

Opgelet voor transvetzuren, ze werken borstkanker in de hand

Grote hoeveelheden transvetzuren in de voeding kunnen het risico op borstkanker vergroten, en zelfs verdubbelen. Wees dus voorzichtig met alle vette industriële producten... Gezond verstand en gezonde borsten gaan hand in hand!

Wat zijn transvetzuren?

Transvetzuren -of partieel gehydrogeneerde vetten- zijn afkomstig uit een industrieel proces waarbij plantaardige oliën worden omgezet, zodat werknemers in de voedingsindustrie er gemakkelijker mee kunnen werken. Door dit proces worden de vetten al bij kamertemperatuur vast, wat veel handiger is voor de bereiding van diverse producten. Een tweede voordeel is dat je vetten krijgt die minder gemakkelijk ranzig worden, waardoor ze beter bewaren. Transvetzuren zijn dan ook in heel wat producten terug te vinden, van industrieel brood, gebak, koekjes, taart, chips, kant-en-klaarmaaltijden tot pizzadeeg. Het volstaat om het etiket te lezen en op zoek te gaan naar de woorden "trans" of "gehydrogeneerd" om ze terug te vinden.

Te veel transvetzuren verdubbelt het risico op borstkanker

De studie in kwestie werd uitgevoerd door een team van het Inserm en een team van het 'Institut de cancérologie Gustave Roussy' in Frankrijk. Daarbij werd bij een grote groep vrouwen het gehalte aan transvetzuren gemeten dat in het bloed aanwezig was. Het ging om dezelfde groep van vrouwen die deelgenomen had aan de E3N-studie die heeft aangetoond dat een behandeling met hormonensubstituten geen verhoogd risico op borstkanker geeft. Uit het onderzoek bleek dat bij de vrouwen met de hoogste gehaltes aan deze vetzuren het risico op borstkanker bijna twee keer hoger was dan bij de vrouwen met de laagste gehaltes aan transvetzuren.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012
Origineel artikel geschreven door op 29/04/2008

Bronnen: Persbericht van het Franse Inserm en het Franse 'Institut de cancérologie Gustave Roussy', 9 april 2008.

Vindt u het artikel interessant?