PUBLICITÉ

Opgelet voor de ogen!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00
-A +A

Bepaalde balsporten, maar ook de bokssport kunnen gepaard gaan met ongelukkige slagen op de ogen. Met soms tragische gevolgen in het vooruitzicht.

PUB

Boksen is uiteraard een risicosport voor alles wat met oogletsels te maken heeft, wat verklaart waarom boksers regelmatig een onderzoek voor oftalmologische geschiktheid moeten ondergaan. Maar dergelijke ongevallen kunnen ook bij heel wat andere sporten, vooral balsporten, voorvallen. Hierbij geldt de regel dat hoe kleiner de bal is, des te ernstiger de oogletsels kunnen zijn. Vooral bij squash is voorzichtigheid geboden en moet men een beschermingsbril dragen! Zo kan men kneuzingen van de oogbol, al dan niet in combinatie met een inwendige bloeding van het oog - een hyphema -, voorkomen. Soms is de pijn ook te wijten aan een vreemd lichaam in het oog. Bij een schietongeluk is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een klein stukje metaal van de aanslag op het mikpunt ligt en zich zo in het oog nestelt. Ook zware klappen kunnen de lens verplaatsen of zelfs troebel maken. In dat geval is er sprake van "traumatische cataract". Sommige ongevallen die in de medische literatuur worden beschreven zijn uitermate ernstig. Zo was er het jongetje dat na een klap met een voetbal volledig en definitief blind werd doordat de oogzenuw werd afgerukt.

Hoe kan worden vermeden dat deze zenuw losraakt?

Dergelijke ongevallen zijn uiteraard het gevolg van een rampzalig noodlot. Maar soms kan het ergste worden voorkomen door tijdens de dagen en zelfs weken na een oogtrauma enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Via kleine scheurtjes in het netvlies die onbehandeld blijven, kan er namelijk vloeistof naar de binnenkant van de membraan lekken, waardoor het zelfs pas dagen later kan loskomen! Als dit het geval is, zijn de symptomen meestal opvallend doordat er binnen in het oog een bewegende sluier zichtbaar wordt. Vervolgens komt het netvlies heel snel los en gaat het zicht achteruit. Maar iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen! Daarom kan men beter genoeg aandacht besteden aan de waarschuwende symptomen van een loskomend netvlies. De persoon ziet bewegende vlekjes in zijn gezichtsveld (myiodesopsie) en ervaart ook een soort lichtflitsen die steeds in hetzelfde oog en op dezelfde plaats voorkomen (fosfenen). In dit stadium kan men deze letsels met een onderzoek van de achterkant van het oog met biomicroscopie met een toestel dat men het glas met 3 spiegels noemt, opsporen en ze preventief met de laser behandelen. Het zijn met andere woorden kleine brandwondjes rond de kwetsbare zone die zo een hindernis vormen voor een eventuele loskoming. Sporters die een of meerdere van de bovenstaande symptomen ervaren, moeten hier met een arts over praten, die onmiddellijk onderzoeken zal uitvoeren en de nodige behandeling zal bepalen. Oogletsels zijn niet onschuldig, ze kunnen ernstige gevolgen hebben en moeten dus uiterst goed worden opgevolgd.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ