PUBLICITÉ

Opgelet voor Mabele!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 03/12/2002 - 00h00
-A +A

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid waarschuwt de Belgische bevolking voor het gevaar van inname van een stof die in etnische winkels of op etnische markten wordt verkocht. De stof staat bekend onder verschillende namen: "Mabele", "calabash chalk", "calabar stone", "Afrikaans krijt" ("La Craie"), "klei" ("Argile") of "Nzu"...

PUB

Mabele is een calciumrijke steen. Vooral Afrikaanse zwangere vrouwen gebruiken Mabele om de ochtendmisselijkheid te verminderen.Mabele wordt aangeboden in verschillende vormen: staafjes, blokken, repen, korrels of poeder. Mabele wordt meestal verkocht in een gewone verpakking zonder opschrift. Nu blijkt dat het product besmet is met lood.

Saturnus

Ter herinnering, lood is een zwaar metaal dat loodvergiftiging (saturnisme) veroorzaakt. Net zoals met besmette oogschaduw (zie http://www.e-gezondheid.be/nederlands/article.asp?idarticle=3218&idrubrique=247) kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.Een loodvergiftiging bij zwangere vrouwen kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Lood kan bij de foetus immers allerlei stoornissen veroorzaken, vooral stoornissen in de ontwikkeling van de hersenen. Het is niet duidelijk vanaf welke hoeveelheid dergelijke problemen optreden. In België wordt Mabele beschouwd als een voedingssupplement. Het moet dan ook aan een bepaalde norm voldoen. Zo mag het loodgehalte niet meer bedragen dan 1 milligram (mg) per kilogram (kg) product.

Het hoogst loodgehalte bij ons!

Bij metingen in verschillende lidstaten van de Europese Unie werden concentraties van 8 tot 16 mg/kg gemeten. In België was dat 20 tot 40 mg/kg! Er zit dus zeer veel lood in.Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid raadt dan ook aan het product niet te consumeren tot tegenbericht.

Na consumptie van het product daalt het loodgehalte in het bloed. Personen die Mabele ingenomen hebben, raden we aan een arts te raadplegen.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 03/12/2002 - 00h00 Mededeling van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, 20 november 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ