Opgelet voor hypertensie!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 12h20
-A +A

Deze week is het werelddag van de hypertensie.
Een gelegenheid om even stil te staan bij deze aandoening die bijna geen symptomen heeft maar wel heel veel schade aanricht.

PUB

Hoed u voor hypertensie!

Hypertensie is een van de meest onopvallende aandoeningen, want er zijn bijna nooit symptomen. Soms veroorzaakt het wat duizeligheid, maar dat gebeurt niet vaak. Hypertensie komt nochtans heel vaak voor.

Het gebrek aan symptomen verklaart allicht ook waarom naar schatting de helft van de mensen die lijden aan hypertensie dat niet eens weten. En waarom ook slechts de helft van de hogebloeddruklijders zich laat behandelen!

Het is inderdaad ook niet makkelijk om de motivatie op te brengen om zich te verzorgen voor een ziekte waarvan de effecten niet eens gevoeld worden.

Hypertensie is nochtans gevaarlijk. Elk jaar sterven wereldwijd 9,4 miljoen mensen aan de gevolgen van hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk beschadigt namelijk de aders en de organen. Hypertensie vergroot daardoor het risico op alle cardiovasculaire aandoeningen zoals CVA, een hartaanval, enzovoort.

 

We kunnen zelf iets doen aan hypertensie!

Maar het goede nieuws is dat er heel doeltreffende remedies tegen hypertensie bestaan.

De meeste ervan kunt u zelf invoeren en elke dag toepassen:

  • Minder zout in het eten doen. Dat betekent niet alleen dat u het zoutvat minder moet gebruiken, maar ook (en vooral) dat u bereide gerechten en alle industriële voeding moet mijden.
  • Regelmatig bewegen en sporten.

Hypertensie kan in combinatie met andere risicofactoren voor hartaandoeningen extra schade berokkenen. Probeer ook die dus te verkleinen:

  • Alcohol en sigaretten mijden.
  • Er een evenwichtige voeding op na houden.

In sommige gevallen kan de huisarts beslissen om medicatie tegen hypertensie voor te schrijven. Wat niet wil zeggen dat de andere preventieve maatregelen dan niet meer gelden, integendeel! Alle preventieve strategieën tegen hypertensie vullen elkaar aan en versterken elkaar en geven zo een optimaal resultaat.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 12h20
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels