• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Opgelet, Salmonella ligt op de loer...

Opgelet, Salmonella ligt op de loer...

Salmonellae zijn bacteriën die zeer vaak in voedsel voorkomen. Men zou bijna kunnen zeggen dat ze al ons voedsel besmetten.

Maar ze ontwikkelen zich het best als de omstandigheden gunstig zijn, d.w.z. in een warme en vochtige omgeving.

Hoe weten we of voedsel besmet is door salmonella?

Dit is helaas niet mogelijk. Deze bacteriën zijn onzichtbaar. Het voedsel bederft niet, ruikt niet speciaal of smaakt niet anders.

Het aantal nieuwe gevallen van salmonellose wordt in België geraamd op 150 gevallen per 1.000 inwoners per jaar. Salmonellose is dan ook een zeer belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging.

Salmonella is een bacterie die bij risicopersonen ernstig vochtverlies (deshydratatie, uitdroging) en gastro-enteritis (ontsteking van maag en darmen) kan veroorzaken. Vooral gevogelte en eieren worden besmet en in mindere mate varkens- en rundvlees. Volgens sommige studies is 40 tot 80% van het gevogelte drager van Salmonella. Eén ei op 1.000 is besmet en eieren zijn drager van de Salmonellae die meestal worden teruggevonden bij een voedselvergiftiging.

Welke zijn de symptomen van salmonellose?

Misselijkheid, buikpijn, koorts, braken, hoofdpijn en diarree. De symptomen verschijnen 8 tot 36 uur, zelfs 48 uur na het eten van besmet voedsel.

Personen met een verzwakt immuunsysteem, bejaarden en zuigelingen lopen een hoger risico op verwikkelingen: uitdroging, sepsis (aanwezigheid van de bacterie in het bloed of bloedvergiftiging), enz. Bij een lichte voedselvergiftiging kunnen de symptomen 4 tot 7 dagen aanhouden.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 18/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 02/07/2002

Bronnen: Guide du Voyageur, Institut Médecine Tropicale, Institut Pasteur

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie