PUBLICITÉ

Opgelet met slaap- en kalmeringsmiddelen!

Article créé le 31/12/2012 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/12/2012 - 11h23
-A +A

Het ministerie van Volksgezondheid is net met een campagne gestart die moet wijzen op de gevaren van ondoordacht gebruik van benzodiazepinen. Deze stoffen zitten vaak in slaappillen en kalmeringsmiddelen.

PUB

Worden we echt beter van slaap- en kalmeringsmiddelen?

Die vraag mag terecht gesteld worden!

De bekendste slaap- en kalmeringsmiddelen - Xanax, Valium, Tranxene, Temesta enz. - bevatten allemaal benzodiazepinen.

Benzodiazepinen zijn inderdaad doeltreffend bij angststoornissen en slaapproblemen, want ze verminderen angst, verbeteren de slaapkwaliteit en verkorten de inslaaptijd. Maar als ze langer dan enkele dagen worden genomen, kunnen ze ook schadelijk zijn! Naast gewenning - de behoefte om een alsmaar hogere dosis te nemen om effect te hebben - treedt er ook makkelijk psychische en lichamelijke afhankelijkheid op.

En bij het stopzetten van het gebruik van benzodiazepinen zijn er soms vrij zware ontwenningsverschijnselen, zoals verward denken, angsten en slapeloosheid.

 

Angst en slaapstoornissen: er bestaan andere remedies

De FOD Volksgezondheid is net een campagne gestart rond het gebruik van benzodiazepinen. De Belgen zijn dan ook zware gebruikers. In 2011 werden in onze apotheken meer dan 495 miljoen dagdosissen afgeleverd.

Het ministerie van Volksgezondheid wil de burgers wijzen op de mogelijke gevaren van deze geneesmiddelen.

Maar op de mogelijke gevaren van slaap- en kalmeringsmiddelen wijzen, volstaat niet. Er moeten ook alternatieven worden aangeboden! Angsten en slaapstoornissen hebben een zware impact op de levenskwaliteit van de betrokken personen.

Maar benzodiazepinen zijn niet de enige mogelijke behandeling van angsten en slaapstoornissen.

 

Heel wat zaken kunnen angst, stress of slaapproblemen voorkomen of verlichten:

- Lichte en regelmatige lichaamsbeweging,

- Cognitieve gedragstherapieën,

- Eventueel ook alternatieve middelen of alternatieve geneeskunde zoals homeopathie, Bachbloesems, enz.

- Sint-Janskruid is - en dat is wetenschappelijk bewezen - doeltreffend bij depressies. Die komen vaak samen voor met angsten en/of slaapstoornissen.

Als u kampt met sterke angsten of slaapproblemen, is het vaak moeilijk om een uitweg te zien.

Een door de dokter voorgeschreven geneesmiddel kan in dat geval uitkomst bieden, althans op het moment zelf, want het maakt vaak de weg vrij voor nieuwe problemen in de toekomst.

Als u last hebt van slaapproblemen of angsten en ervoor naar uw huisarts stapt, is het dan ook belangrijk dat u samen met hem op zoek gaat naar alternatieven voor de geneesmiddelen op basis van benzodiazepine.

Billet initialement publié le 31/12/2012 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/12/2012 - 11h23
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ