Opgelet met genetische tests op internet!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 19/10/2012 - 15h53
-A +A

Vaderschapstest, DNA-test, opsporing van erfelijke ziektes… Er zijn vandaag heel wat genetische tests mogelijk via Internet.

De tests zijn allesbehalve gratis en moeten ook met de grootste omzichtigheid worden aangepakt, waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad. 

PUB

Genetische test met een paar muiskliks

Er zijn allerlei en ook almaar meer genetische tests op het Internet te krijgen. U hoeft enkel een aanvraag te doen op een website en enkele dagen later krijgt u bij u thuis een kit die u dan naar een laboratorium moet opsturen. Enkele dagen of weken later krijgt u dan de lang verwachte resultaten. Dat gebeurt allemaal zonder de minste tussenkomst van uw huisarts en zonder dat u de deur uit hoeft!

Genetische tests op het web: waakzaamheid geboden!

De praktijk breidt zich zodanig uit dat de Hoge Gezondheidsraad het nodig vindt om het grote publiek te waarschuwen. "De genetische tests moeten om diverse redenen met voorzichtigheid worden benaderd", aldus de raad. Enerzijds wijzen de experts van de HGR erop dat geheimhouding een cruciaal element is van deze tests. Ze vrezen voor oneigenlijk gebruik van de test, bijvoorbeeld door verzekeringsmaatschappijen. De raad waarschuwt ook voor mogelijke discriminatie of stigmatisatie van bepaalde groepen of mensen.

Tot slot stelt de raad ook duidelijke aanbevelingen op voor de Belgische staat, zowel in termen van informatie als van wetgeving.

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 19/10/2012 - 15h53 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 19/10/2012 - 15h53

Hoge Gezondheidsraad, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en het Milieu

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe wellevend bent u? Geüpdatet op 10/09/2007 - 00h00

Wellevendheid is niet alleen een teken dat u goed bent opgevoed. Het is vooral een teken van voorkomendheid voor de andere, van respect. Het bewijst ook dat u erop let om niet egoïstisch te zijn en enkel maar op eigenbelang gericht bent, dat u intege...

Doping: efedrine is dodelijk! Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Enkele sterfgevallen in de sportwereld hebben de aandacht van de Amerikaanse Senaat gewekt voor efedrine en efedra, producten die massaal gebruikt worden als doperende of afslankende voedingssupplementen. Uit een studie is gebleken dat ze niet alleen...

Meer artikels