PUBLICITÉ

Opgelet met barbecuen!

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

Zonnige namiddagen en zwoele zomeravonden: ideale gelegenheden om te barbecuen. Enkele eenvoudige tips voor een geslaagd... en veilig barbecuefestijn!

PUB

Niets is leuker en ontspannender dan barbecuen met familie of vrienden. Het is ook een goede reden voor een gezellig samenzijn. Toch is barbecuen niets zonder risico's. Risico's die u echter kunt vermijden dankzij enkele eenvoudige tips:

  • plaats uw barbecue altijd op een vrijstaande plaats, op veilige afstand van ontvlambare materialen (hagen, struiken, parasols enz.), en zo mogelijk niet te dicht bij uw gasten, zodat ze geen last krijgen van de rook. Let er ook op dat de kinderen niet te dicht bij het toestel spelen en zich niet verbranden...
  • ga vervolgens na of het toestel stabiel is. Een onstabiele barbecue kan uiteraard omvallen, of er kunnen gloeiende stukken houtskool terechtkomen op personen in de buurt. Kortom: hoe onstabieler de barbecue, hoe groter de kans op ongelukken.
  • wees voorzichtig als er wind is...
  • gebruik nooit ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine) om het smeulende vuur te doen oplaaien of uw barbecue aan te steken.
  • hou altijd een emmer water of een brandblusapparaat binnen handbereik.
  • opgelet voor metalen spiesen, want die kunnen gloeiend heet zijn.
  • maak altijd uw grill schoon na gebruik, voor meer comfort en hygiëne.
  • hou om dezelfde redenen altijd het volgende binnen handbereik: een schotel of een groot bord om het gebakken vlees op te leggen, vleestangen, een handdoek, lange keukenhandschoenen, een snijplank, een goed mes en een lange vork.
  • vermijd elk contact tussen het rauwe en het gebakken vlees. Serveer de marinade waarin u het rauwe vlees hebt gelegd, niet aan tafel...
  • spreid na het barbecuen de houtskool uit en giet er water over.
Als u die enkele tips naleeft, zou uw barbecue perfect veilig moeten verlopen.

Tot slot nog enkele tips voor een heerlijke én gezonde maaltijd...

  • de rook wordt aangewakkerd door het vet dat uit het vlees loopt. Gebruik bij voorkeur mager vlees (kip, kalfsvlees enz.), dan is er minder rookontwikkeling. Of verwijder zoveel mogelijk het vet van uw steaks en andere brochettes...
  • smeer het vlees niet in met olie of boter, anders wordt het te vet. Verkies Provençaalse kruiden of een lichte marinade.
  • wissel af: grill ook eens zeevruchten, groenten (die zijn rijk aan vitamines) of, waarom niet, een volledig stuk camembert...
  • vergeet het dessert niet: brochettes met gegrilde fruit, met een beetje honing erop: heerlijk! Smakelijk!
Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 17/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ