• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Opgelet: luizen bieden weerstand!

Opgelet: luizen bieden weerstand!Minder dan één maand na het begin van het schooljaar maken de luizen weer hun opwachting. Luizen zijn een toenemend probleem in kleuterscholen en lagere scholen, daar ze alsmaar resistenter worden tegen de behandelingen.

Resistentie door mutatie

Net zoals in andere landen (Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Israël) zijn ook in België gevallen gerapporteerd van luizen die resistent geworden zijn. Sommige genen van die beestjes zijn veranderd, zodat ze resistent zijn tegen de belangrijkste insecticiden. Producten tegen luizen waren bijzonder doeltreffend tot het midden van de jaren '90, maar blijken nu minder actief te worden. Ondanks meerdere toepassingen blijven de neten (de eitjes) bestaan, en als men denkt er eindelijk vanaf te zijn, loopt het kind veel kans opnieuw te worden besmet als het terug naar school gaat: de cirkel is rond. De ouders gebruiken shampoos en verversen dagelijks de lakens, maar uiteindelijk lopen ze zelf luizen op.Permethrine is het geneesmiddel dat het meest wordt gebruikt in Amerika. Maar in 50% van de scholen in Los Angeles zijn luizen resistent geworden tegen permethrine. In bepaalde streken van Groot-Brittannië bedraagt de resistentie tegen piperonylbutoxide en malathion, andere producten die veel worden gebruikt, 64 tot 87%.

De doeltreffendheid van de behandelingen vermindert dus duidelijk en de resistentie van luizen is een "chronisch" probleem geworden.

Raadgevingen

De ouders, leerkrachten, schooldirecties en apothekers moeten aandacht besteden aan dit groeiend probleem.De ouders spelen een belangrijke rol. Ze blijken immers de gebruiksaanwijzing niet steeds nauwgezet na te leven. De producten worden bijv. onvoldoende lang op het hoofd gelaten en de kledij wordt niet stelselmatig bij 60°C gewassen. Ook kunnen de kinderen opnieuw worden besmet: luizen kunnen immers 36 uur overleven op een hoofdkussen of een knuffeldier. Voldoende tijd dus om zich opnieuw te nestelen op de hoofdhuid van de kinderen.

Talrijke ouders spuiten elke ochtend een insectenwerende spray op het hoofd van hun kinderen of wassen het hoofd van hun kinderen met een preventieve shampoo. Die producten irriteren de hoofdhuid en werken resistentie van de luizen in de hand.
Momenteel wordt onderzoek verricht met een geneesmiddel tegen luizen in de vorm van tabletten. Dit zou misschien een oplossing kunnen zijn.

Artikel gepubliceerd door op 12/11/2002

Bronnen: http://www.cfes.sante.fr

Vindt u het artikel interessant?