Opgelet: luizen bieden weerstand!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Minder dan één maand na het begin van het schooljaar maken de luizen weer hun opwachting. Luizen zijn een toenemend probleem in kleuterscholen en lagere scholen, daar ze alsmaar resistenter worden tegen de behandelingen.

PUB

Resistentie door mutatie

Net zoals in andere landen (Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Israël) zijn ook in België gevallen gerapporteerd van luizen die resistent geworden zijn. Sommige genen van die beestjes zijn veranderd, zodat ze resistent zijn tegen de belangrijkste insecticiden. Producten tegen luizen waren bijzonder doeltreffend tot het midden van de jaren '90, maar blijken nu minder actief te worden. Ondanks meerdere toepassingen blijven de neten (de eitjes) bestaan, en als men denkt er eindelijk vanaf te zijn, loopt het kind veel kans opnieuw te worden besmet als het terug naar school gaat: de cirkel is rond. De ouders gebruiken shampoos en verversen dagelijks de lakens, maar uiteindelijk lopen ze zelf luizen op.Permethrine is het geneesmiddel dat het meest wordt gebruikt in Amerika. Maar in 50% van de scholen in Los Angeles zijn luizen resistent geworden tegen permethrine. In bepaalde streken van Groot-Brittannië bedraagt de resistentie tegen piperonylbutoxide en malathion, andere producten die veel worden gebruikt, 64 tot 87%.

De doeltreffendheid van de behandelingen vermindert dus duidelijk en de resistentie van luizen is een "chronisch" probleem geworden.

Raadgevingen

De ouders, leerkrachten, schooldirecties en apothekers moeten aandacht besteden aan dit groeiend probleem.De ouders spelen een belangrijke rol. Ze blijken immers de gebruiksaanwijzing niet steeds nauwgezet na te leven. De producten worden bijv. onvoldoende lang op het hoofd gelaten en de kledij wordt niet stelselmatig bij 60°C gewassen. Ook kunnen de kinderen opnieuw worden besmet: luizen kunnen immers 36 uur overleven op een hoofdkussen of een knuffeldier. Voldoende tijd dus om zich opnieuw te nestelen op de hoofdhuid van de kinderen.

Talrijke ouders spuiten elke ochtend een insectenwerende spray op het hoofd van hun kinderen of wassen het hoofd van hun kinderen met een preventieve shampoo. Die producten irriteren de hoofdhuid en werken resistentie van de luizen in de hand.
Momenteel wordt onderzoek verricht met een geneesmiddel tegen luizen in de vorm van tabletten. Dit zou misschien een oplossing kunnen zijn.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00 http://www.cfes.sante.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

Operatie luizen Gepubliceerd op 16/07/2013 - 09h59

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat lui...

Help, het seizoen van de luizen breekt aan! Gepubliceerd op 07/10/2014 - 12h37

Met de aanvang van het schooljaar, duiken heel vaak ook de luizen op bij schoolgaande kinderen! Een snelle diagnose en behandeling zijn de beste aanpak. Wij geven u alvast een aantal tips.

Luizen: hoe raak je ze kwijt ? Gepubliceerd op 23/08/2012 - 11h48

Luizen komen in scholen vaak en gemakkelijk voor in de vorm van een epidemie. Er doeltreffend komaf mee maken is heel wat moeilijker. Omdat er hoe langer hoe meer insectenwerende producten gebruikt worden, zijn de luizen er steeds meer resistent aan...

Meer artikels