• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Opdrukken goede indicatie van algemene conditie

Opdrukken goede indicatie van algemene conditieWaar is de tijd dat u op school zuchtte bij de zoveelste opdrukoefening? Gelukkig is dat al lang geleden, maar eigenlijk is pompen zo gek nog niet. Push-ups geven immers een zeer goede indicatie van uw algemene conditie.

Opdrukken, pompen of push-up


Opdrukken is op zich een heel eenvoudige en efficiënte oefening. Veel heeft u er niet voor nodig; een harde ondergrond volstaat. Met behulp van uw eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht traint u uw polsen, ellebogen, armspieren, schouderspieren en borstspieren.
'Push-ups hebben het grote voordeel dat u niet één spier traint, zoals u bijvoorbeeld met een halter enkel uw biceps traint. Nee, met pompen spreek je een ganse spiergroep aan', legt Christophe Maes uit, coördinator van het door de Vlaamse overheid erkend keuringscentrum Mensana in Sijsele bij Brugge.
Regelmatig pompen is een goed idee, ook als u iets ouder wordt. Op hogere leeftijd vermindert uw spierkracht en neemt de coördinatie tussen uw armen en hersenen af. Met opdrukken traint u net de spieren en gewrichten die u nodig heeft om een val te voorkomen of te breken, en deze die u nodig heeft om weer recht te geraken.

Druk correct op


Toch zijn push-ups niet helemaal zonder risico. Belangrijk is om de oefening correct uit te voeren. Dat wil zeggen met een rechte rug, zonder golfbeweging en zonder het achterwerk omhoog te steken. U steunt op handen en voeten, met de vingers iets gespreid en u buigt uw ellebogen tot u iets boven de grond komt. Daarna strekt u de ellebogen terug tot de beginpositie.
'Vaak willen sporters op het eind van hun oefening nog vijf extra bewegingen maken terwijl ze eigenlijk al rood aanlopen. Dat valt sterk af te raden, want op dat moment heeft uw hart het knap lastig om het bloed naar uw spieren te pompen. Bovendien loopt ook de rug een risico als de oefening verkeerd uitgevoerd wordt', zegt Christophe Maes.
Beter is dus het aantal pompbeurten langzaam te laten toenemen. 'Rustig opbouwen met elke week twee extra pompbewegingen, dat lijkt me het ideale trainingstempo. U kan die oefeningen in verschillende series per dag herhalen, of ze allemaal in één keer doen. Als de oefeningen allemaal achter elkaar gebeuren, wordt ook het hart mee getraind.'

Artikel gepubliceerd door op 09/11/2009

Vindt u het artikel interessant?