• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Op welke leeftijd worden kinderen 's nachts zindelijk?

Op welke leeftijd worden kinderen 's nachts zindelijk?

Zelfs kinderen die overdag zindelijk zijn, blijven 's nachts soms nog bedplassen. Zindelijkheid aanleren is inderdaad een leerproces dat uit verschillende stappen bestaat!

Op welke leeftijd wordt bedplassen een probleem?

Kinderen worden gewoonlijk zindelijk tussen 18 en 24 maanden. Net op tijd om naar de kleuterschool te gaan... en om de ouders te bevrijden van het 'gedoe' met de luiers! Dat is wel de situatie overdag, maar de nachten blijven vaak nog een tijdje 'nat'. Dat is althans het geval voor een vrij groot aantal kinderen. Weliswaar een minderheid, maar toch... Zo vermoedt men dat 10 à 20% van de 5-jarigen en 8% van de 7-jarigen nog in bed plast. Elk kind is uniek en de artsen weten zeer goed dat er geen vast tijdstip bestaat waarop kinderen zindelijk worden. Globaal gezien wordt aangenomen dat nachtelijke enuresis, de wetenschappelijke benaming van bedplassen, vanaf de leeftijd van 6 jaar hinderlijk wordt, althans op sociaal vlak. Artsen hebben het soms zelfs over nog oudere kinderen die nog luiers dragen.

Wat maakt een kind zindelijk?

Opdat een kind zindelijk zou worden, moet het eerst op verschillende gebieden rijper geworden zijn. Allereerst fysiek: zijn spieren moeten krachtig genoeg zijn om de sluitspieren gesloten te houden. Ook de hersenen moeten leren communiceren met de sluitspieren tot het kind zelf in staat is te beslissen wanneer hij die spieren ontspant. Het is deze fysieke grens die niet kan gehaald worden voordat het kind ongeveer 18 maanden is (dit rijpingsproces verloopt vaak parallel met het kunnen stappen). Normaal gezien, slaagt het kind er eerst in zijn darmen gecontroleerd te ledigen.
Zindelijk worden is echter niet alleen een kwestie van fysieke mogelijkheden! Het is een veel complexer leerproces. Het kind moet nog leren uitdrukken dat het behoefte heeft om zijn blaas of darmen te ledigen en om dat te doen in de juiste omstandigheden. Dit is meestal de ontbrekende stap wanneer het kind in bed blijft plassen. Het is inderdaad niet eenvoudig om tijdens de slaap vast te stellen dat men moet plassen en om daar dan nog tijdig op te reageren. Bovendien weegt zindelijkheid zwaar door op psychologisch vlak: het gaat om iets persoonlijks en het heeft te maken met de verhouding tussen het kind en zijn lichaam.
Ook voor de ouders is dit een belangrijk probleem: ze zijn bijvoorbeeld ongerust omdat hun kind binnenkort naar de kleuterschool gaat en tegen dan zindelijk zou moeten zijn. Ouders wachten ook vaak met ongeduld op het einde van de luierperiode om het op dat gebied wat gemakkelijker te hebben. Het gebeurt regelmatig dat affectieve problemen, of de druk die de ouders ervaren door het nog niet zindelijk zijn van hun kind, voor vertraging zorgen en het ogenblik waarop het kind ook 's nachts zindelijk wordt met enkele maanden uitstellen. Maar vroeg of laat zal het kind er toch in slagen om 's nachts droog te blijven.
Is uw kind op 3-jarige leeftijd nog helemaal niet zindelijk of stelt u vast dat het onderwerp zowel relationeel als materieel voor echte problemen zorgt in het gezinsleven, dan doet u er goed aan uw arts te raadplegen. Hij zal u ongetwijfeld waardevol advies kunnen bezorgen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé op 17/05/2011
Origineel artikel geschreven door op 12/04/2010

Bronnen: "J'élève mon enfant", Laurence Pernoud (uitg. Horay)

Vindt u het artikel interessant?