Op uw bord: bonen

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

In mei doen de verse bonen weer hun intrede op onze markten. En daar blijven ze de hele zomer. Dit is het moment om van hun zachte en fijne smaak te genieten, temeer omdat ze weinig calorieën bevatten, vooral als u ze rauw eet met wat zout.

PUB

De boon is een tuinplant uit de familie van de vlinderbloemigen. Ze draagt peulen die vijf tot tien al dan niet dikke zaden bevatten. Al sinds lang vervlogen tijden worden in het hele mediterrane bekken bonen gegeten. De eerste stammen uit Egypte. De Feniciërs bereidden ze met sjalotten. De Grieken en Romeinen vervingen het brood dat ze toen nog niet kenden, door pap en bonen. Vóór de spelen liet men er de gladiatoren van eten om hen kracht te geven. Bonen dienden ook als stempenning om tijdens de Saturnusfeesten de koning van het banket aan te duiden. Daar ligt de oorsprong van het gebruik om een boon (het was niet altijd een figuurtje) in het driekoningenbrood te stoppen.Dit peulgewas blijft nadrukkelijk aanwezig in de voeding in het Oosten en Noord-Afrika. In Frankrijk en tijdens de Middeleeuwen was het heel populair. Voor er witte bonen werden gebruikt, was het dé groente bij uitstek voor cassoulet. In Spanje vormen bonen de basis voor "fabada", een gerecht dat hier dicht bij aanleunt, met bloedworst, chorizo, varkensbout en witte kool. Momenteel worden ze gekweekt in het zuidoosten en het zuidwesten van Frankrijk.

Hoe maakt u uw keuze?

Verse bonen of boontjes worden eigenlijk gekookt vóór ze rijp zijn. Ze hebben een lichtgroene peul en kleine zaden in de lente. 's Zomers zijn ze dikker. Ze hebben altijd een dubbele schil. De peulen zijn geelgroen. Ze moeten goed gezwollen zijn, dat is een teken dat de zaden vers zijn. Het hele jaar door vindt men zowel diepgevroren bonen, die het voordeel hebben dat u ze zelf niet meer hoeft schoon te maken, en anderzijds droge bonen. Die worden verkocht zonder peul. De zaden zijn grijs-beige; ze moeten blinken en mogen geen vlekken vertonen.

Goed voor iedereen?

De rijkdom aan vezels van de bonen kan een gevoelige dikke darm verstoren. Gepureerd worden ze makkelijker verteerbaar.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Op het menu: tuinbonen Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

De hele zomer door zijn er tuinbonen. Men moet deze roze of witte bonen losmaken uit de peul, waarin ze goed vastzitten. Ze bevatten veel minerale zouten en zijn een waardevolle aanvulling op zomerse gerechten. Ze bevatten trouwens minder calorieën d...

Evenwichtige afslankmenu's van maart - n°8 Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

Meer artikels