• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    1 mening
  • Commentaren (0)

Op restaurant gaan

Op restaurant gaan

In alle restaurants is de keuken steevast te vet, behalve misschien in sommige driesterrenzaken. Koks zijn immers weinig of niet opgeleid in dieetvoeding, en bovendien is koken met veel vetstoffen zoveel makkelijker. 
Vijf keer per week op restaurant gaan en toch uw voedingsevenwicht behouden, vergt wel een zekere discipline. 

Op restaurant gaan

Vóór de maaltijd, d.w.z. als u aan tafel gaat zitten:

Een groot glas water drinken:

  • zodat u zich minder laat verleiden om veel wijn te drinken;
  • uw grote honger is even gestild;
  • u zult minder geneigd zijn om verschillende of te vette gerechten te bestellen en te bezwijken voor uw trek.

Langzaam minstens 50 g brood eten:

  • maar wel zonder boter op als die op tafel staat;
  • uw hersenen registreren de 25 g complexe koolhydraten in brood, waardoor het verzadigingscentrum op gang komt;
  • zodat u minder eet tijdens de maaltijd.

Het aperitief

  • Tomatensap (bevat weinig koolhydraten) of water nemen.
  • Alcohol en (gesuikerd) vruchtensap verhogen alleen maar het hongergevoel.
  • Blijf brood eten in plaats van gedroogde vruchten en de klassieke aperitiefhapjes. Worden er daarentegen garnalen of alikruiken (kreukels) geserveerd, dan mag u die naar hartenlust verorberen, want ze vullen behoorlijk en bevatten weinig calorieën.

Wat te kiezen?

  • Nooit drie gerechten. Ofwel een voor- en een hoofdgerecht, ofwel een hoofdgerecht en een dessert.
  • In een gastronomisch restaurant moet u er rekening mee houden dat u in afwachting vaak "amuusjes" (wachthapjes) krijgt. Die vervangen dan het voorgerecht. In dat geval moet u daarna meteen een hoofdschotel nemen.
  • U bent niet verplicht om een drie- of viergangenmenu te nemen, met als voorwendsel dat het goedkoper is dan "à la carte" eten.
  • Kunt u alleen maar het menu nemen, dan bent u niet verplicht om alles op te eten.

Voorgerecht

U kunt:

  • vragen om de salade of de rauwe groenten niet aan te maken en om zelf uw saus te bereiden met minder olie. U kunt ze ook zorgvuldig laten uitlekken, zodat u zo weinig mogelijk saus binnenkrijgt;
  • een voorgerecht delen met uw tafelgenoot: alle restaurants aanvaarden dat;
  • bewust niet kiezen voor vetrijke charcuterie;
  • twee voorgerechten nemen (in plaats van een voor- en een hoofdgerecht) als er geen magere vlees- of visgerechten op de kaart staan.

Hoofdgerecht

U kunt:

  • vis nemen;
  • vragen om uw grillade natuur te eten, zonder saus en zonder look- of kruidenboter op;
  • als garnituur groenten of gestoomde aardappelen nemen;
  • in plaats van frieten een aardappel in de oven nemen, eventueel met zure room bij (is altijd minder vet).

Het is zinloos om uzelf de volgende gerechten te ontzeggen:

  • stoofpotjes en andere streekgerechten: ze bevatten veel groenten en meestal ook weinig vet;
  • "choucroute": de bijgeserveerde charcuterie (hammetje enz.) wordt immers zo veel mogelijk ontvet;
  • "cassoulet": ook het lamsvlees en de charcuterie worden ontvet. Bonen zijn gezond, want ze bevatten veel koolhydraten en vezels.

Bovendien zijn het vullende gerechten, waardoor u geen voorgerecht hoeft te nemen, en zijn de porties altijd royaal. U bent uiteraard niet verplicht om alles op te eten.

Kaas:

Het is niet omdat er kaas inbegrepen is in het menu dat u er absoluut moet eten als u geen trek meer hebt.

Dessert:

  • Alleen als u echt nog honger hebt:
  • niemand kan u verplichten om een dessert te nemen als u geen zin meer hebt. Dat is meestal het geval;
  • luister naar uw lichaam.
  • Neem ijs of sorbet in plaats van gebak.
  • Verkies fruit of fruitsalade als die op de kaart staan.

Lunchen op het werk

  • Zelfde strategie: neem water en brood zodra u aanschuift aan tafel.
  • Neem zo veel mogelijk grillades, gebraden kip enz.;
  • Eet brood in plaats van groenten of granen die verdrinken in het vet. Neem in dat geval twee stukken fruit als nagerecht.
  • Verkies yoghurt of kwark boven ijscoupes met slagroom.

Artikel gepubliceerd door op 13/07/2007

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Evenwichtig eten

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Delimanjoo
Door Delimanjoo 28/03/13 - 22.30
Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken. Tradioneel koken zonder vetstof en water. Gezond koken met succesgarantie! Beter eten. Beter leven. Kom naar één van onze kookdemo's, leer ...

Uw interactief gedeelte over Voeding

Neem deel aan de meest recente discussies

  • Van de specialist kreeg ik volgend dieet dat vezelrijk is en weinig tot geen lucht in de darmen ...

    Par Pelsie 27/11/2011 - 13h15

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • ik ken ook mensen die heel positief zijn over herbalife

    Par miekea 20/09/2012 - 12h42

    3
    antwoorden
    1416 raadplegingen
  • Hello, Ik wil ook mijn ervaring meedelen Ik ben bijna 70jaar en had heel mijn leven volkoren brood ...

    Par spotter016 20/12/2012 - 12h33

    1
    antwoord
    1756 raadplegingen
  • En mag ik vragen hoe jij dat gebruikt? ik heb er geen enkele kennis mee groetjes Nathalie

    Par Lielieke 28/08/2015 - 08h44

    2
    antwoorden
    2397 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1416 raadplegingen
  • Na elke maaltijd heb ik een opgeblazen gevoel in m'n buik. M'n buik begint te grommelen, en ik ...

    Par katrien 03/02/2011 - 15h49

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1756 raadplegingen
  • Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken.Tradioneel koken zonder vetstof en ...

    Par Delimanjoo 28/03/2013 - 22h30

    0
    antwoord
    1240 raadplegingen
  • ik heb al veel ervaring met Herbalife en ben er indertijd 40 kilo mee afgevallen. Nu na 9 jaar ben ...

    Par prutske42 03/01/2013 - 16h48

    2
    antwoorden
    2397 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1756 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1416 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen