PUBLICITÉ

Op restaurant gaan

Mise à jour le 19/12/2016 - 10h03
-A +A

In alle restaurants is de keuken steevast te vet, behalve misschien in sommige driesterrenzaken. Koks zijn immers weinig of niet opgeleid in dieetvoeding, en bovendien is koken met veel vetstoffen zoveel makkelijker. 
Vijf keer per week op restaurant gaan en toch uw voedingsevenwicht behouden, vergt wel een zekere discipline. 

PUB

Vóór de maaltijd, als u aan tafel gaat zitten:

Een groot glas water drinken:

  • zodat u zich minder laat verleiden om veel wijn te drinken;
  • uw grote honger is even gestild;
  • u zult minder geneigd zijn om verschillende of te vette gerechten te bestellen en te bezwijken voor uw trek.

Langzaam minstens 50 g brood eten:

  • maar wel zonder boter op als die op tafel staat;
  • uw hersenen registreren de 25 g complexe koolhydraten in brood, waardoor het verzadigingscentrum op gang komt;
  • zodat u minder eet tijdens de maaltijd.


Tijdens de maaltijd

Het aperitief

  • Tomatensap (bevat weinig koolhydraten) of water nemen.
  • Alcohol en (gesuikerd) vruchtensap verhogen alleen maar het hongergevoel.
  • Blijf brood eten in plaats van gedroogde vruchten en de klassieke aperitiefhapjes. Worden er daarentegen garnalen of alikruiken (kreukels) geserveerd, dan mag u die naar hartenlust verorberen, want ze vullen behoorlijk en bevatten weinig calorieën.

Wat te kiezen?

  • Nooit drie gerechten. Ofwel een voor- en een hoofdgerecht, ofwel een hoofdgerecht en een dessert.
  • In een gastronomisch restaurant moet u er rekening mee houden dat u in afwachting vaak "amuusjes" (wachthapjes) krijgt. Die vervangen dan het voorgerecht. In dat geval moet u daarna meteen een hoofdschotel nemen.
  • U bent niet verplicht om een drie- of viergangenmenu te nemen, met als voorwendsel dat het goedkoper is dan "à la carte" eten.
  • Kunt u alleen maar het menu nemen, dan bent u niet verplicht om alles op te eten.

Voorgerecht

U kunt:

  • vragen om de salade of de rauwe groenten niet aan te maken en om zelf uw saus te bereiden met minder olie. U kunt ze ook zorgvuldig laten uitlekken, zodat u zo weinig mogelijk saus binnenkrijgt;
  • een voorgerecht delen met uw tafelgenoot: alle restaurants aanvaarden dat;
  • bewust niet kiezen voor vetrijke charcuterie;
  • twee voorgerechten nemen (in plaats van een voor- en een hoofdgerecht) als er geen magere vlees- of visgerechten op de kaart staan.

Hoofdgerecht

U kunt:

  • vis nemen;
  • vragen om uw grillade natuur te eten, zonder saus en zonder look- of kruidenboter op;
  • als garnituur groenten of gestoomde aardappelen nemen;
  • in plaats van frieten een aardappel in de oven nemen, eventueel met zure room bij (is altijd minder vet).

Het is zinloos om uzelf de volgende gerechten te ontzeggen:

  • stoofpotjes en andere streekgerechten: ze bevatten veel groenten en meestal ook weinig vet;
  • "choucroute": de bijgeserveerde charcuterie (hammetje enz.) wordt immers zo veel mogelijk ontvet;
  • "cassoulet": ook het lamsvlees en de charcuterie worden ontvet. Bonen zijn gezond, want ze bevatten veel koolhydraten en vezels.

Bovendien zijn het vullende gerechten, waardoor u geen voorgerecht hoeft te nemen, en zijn de porties altijd royaal. U bent uiteraard niet verplicht om alles op te eten.

Kaas:

Het is niet omdat er kaas inbegrepen is in het menu dat u er absoluut moet eten als u geen trek meer hebt.

Dessert:

  • Alleen als u echt nog honger hebt:
  • niemand kan u verplichten om een dessert te nemen als u geen zin meer hebt. Dat is meestal het geval;
  • luister naar uw lichaam.
  • Neem ijs of sorbet in plaats van gebak.
  • Verkies fruit of fruitsalade als die op de kaart staan.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 13/07/2007 - 00h00 en geüpdatet op 19/12/2016 - 10h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ