• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Op het menu: zeebrasem

Op het menu: zeebrasemDe zeebrasem behoort tot de familie van de Sparidae. Toen de aquacultuur nog niet bestond, werd zeebrasem gevangen van mei tot oktober, maar nu wordt de vis vooral in aquacultuur gekweekt.

Zeebrasem is nu het hele jaar door te koop. Wel moet daarbij worden gelet op de versheid van de vis.Vishandelaars zijn nu verplicht de juiste naam en de herkomst van de vis te vermelden. Zeebrasem wordt gevangen in de Golf van Gascogne in de Middellandse Zee of gekweekt in aquacultuur.Misschien zouden we ons toch moeten verzetten tegen aquacultuur.De vis zou zeer ongelukkig zijn, opgesloten in kooien met atrofische en slecht gevoede vinnen. De kweek is nochtans de manier om aan betaalbare vis te geraken. En nu de Europese Commissie beslist heeft een groot aantal boten te ontmantelen om bepaalde vissoorten te beschermen, zullen we onze terughoudendheid toch moeten laten varen!

Enkele begrippen over viskweek

  • De koninklijke zeebrasem is mooi zilvergrijskleurig en heeft een goudkleurige band tussen de ogen die misschien wat gelijkt op een kroon. Vandaar misschien de benaming “koninklijk”? De vis heeft ook een zwarte vlek boven de kieuwen. Het vlees is zeer delicaat, stevig en bijzonder smakelijk. Ook de gekweekte soort benadert de kwaliteit van de wilde koninklijke zeebrasem en is beter betaalbaar.
  • De grijze zeebrasem is zilvergrijs met een blauwe weerkaatsing. De grijze zeebrasem is veel gewoner dan de koninklijke en kan heel het jaar door worden gevist. Zijn vlees is wit, delicaat, maar niet heel vast.
  • De roze zeebrasem is bruinrood van kleur en heeft een zwarte vlek boven de kieuwen. Zijn vlees is vast en geparfumeerd.
  • De gewone zeebrasem behoort tot de grote familie van de zeebrasems. Hij is donkerroze en heeft een zwarte vlek aan de basis van de borstvinnen. Zijn vlees is wit, vrij stevig, maar alledaagser dan dat van de roze zeebrasem.
Zeebrasem weegt 300 g tot 2-3 kg.

Een dieetvis

Zeebrasem is bovendien een magere vis die slechts 1% lipiden (of vetten) bevat. Zeebrasem bestaat voor ongeveer 17% uit eiwitten van zeer goede kwaliteit. Zeebrasem is dus uitstekend geschikt voor diëten, tenminste als bij de bereiding niet te veel vet wordt gebruikt.Zeebrasem bevat ook fosfor, wat magnesium en calcium, enkele vitamines van de B-groep en jodium.

Artikel gepubliceerd door op 09/07/2002

Vindt u het artikel interessant?