Op het menu: zeebrasem

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/07/2002 - 00h00
-A +A

De zeebrasem behoort tot de familie van de Sparidae. Toen de aquacultuur nog niet bestond, werd zeebrasem gevangen van mei tot oktober, maar nu wordt de vis vooral in aquacultuur gekweekt.

PUB

Zeebrasem is nu het hele jaar door te koop. Wel moet daarbij worden gelet op de versheid van de vis.Vishandelaars zijn nu verplicht de juiste naam en de herkomst van de vis te vermelden. Zeebrasem wordt gevangen in de Golf van Gascogne in de Middellandse Zee of gekweekt in aquacultuur.Misschien zouden we ons toch moeten verzetten tegen aquacultuur.De vis zou zeer ongelukkig zijn, opgesloten in kooien met atrofische en slecht gevoede vinnen. De kweek is nochtans de manier om aan betaalbare vis te geraken. En nu de Europese Commissie beslist heeft een groot aantal boten te ontmantelen om bepaalde vissoorten te beschermen, zullen we onze terughoudendheid toch moeten laten varen!

Enkele begrippen over viskweek

  • De koninklijke zeebrasem is mooi zilvergrijskleurig en heeft een goudkleurige band tussen de ogen die misschien wat gelijkt op een kroon. Vandaar misschien de benaming “koninklijk”? De vis heeft ook een zwarte vlek boven de kieuwen. Het vlees is zeer delicaat, stevig en bijzonder smakelijk. Ook de gekweekte soort benadert de kwaliteit van de wilde koninklijke zeebrasem en is beter betaalbaar.
  • De grijze zeebrasem is zilvergrijs met een blauwe weerkaatsing. De grijze zeebrasem is veel gewoner dan de koninklijke en kan heel het jaar door worden gevist. Zijn vlees is wit, delicaat, maar niet heel vast.
  • De roze zeebrasem is bruinrood van kleur en heeft een zwarte vlek boven de kieuwen. Zijn vlees is vast en geparfumeerd.
  • De gewone zeebrasem behoort tot de grote familie van de zeebrasems. Hij is donkerroze en heeft een zwarte vlek aan de basis van de borstvinnen. Zijn vlees is wit, vrij stevig, maar alledaagser dan dat van de roze zeebrasem.
Zeebrasem weegt 300 g tot 2-3 kg.

Een dieetvis

Zeebrasem is bovendien een magere vis die slechts 1% lipiden (of vetten) bevat. Zeebrasem bestaat voor ongeveer 17% uit eiwitten van zeer goede kwaliteit. Zeebrasem is dus uitstekend geschikt voor diëten, tenminste als bij de bereiding niet te veel vet wordt gebruikt.Zeebrasem bevat ook fosfor, wat magnesium en calcium, enkele vitamines van de B-groep en jodium.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/07/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Opgelet voor Mabele! Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid waarschuwt de Belgische bevolking voor het gevaar van inname van een stof die in etnische winkels of op etnische markten wordt verkocht. De stof staat bekend onder verschillende namen: "Mabele", "cala...

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Weinig vis = al voldoende om het hart te 'voeden'? Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Dat vis goed is voor het hart, is bekend. Verrassend genoeg hoeven we echter niet noodzakelijk grote hoeveelheden te verorberen om een gunstig effect te verkrijgen voor onze slagaders...

Op het menu: zeebaars of zeewolf Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Als we “zeewolf met venkel” horen, halen we onze zonnebril boven. We krijgen dadelijk een beeld van de vakantie, bij voorkeur aan de randen van de Middellandse Zee: een tafel onder een parasol, genieten van een koele pastis terwijl iemand anders voor...

Meer artikels