Op het menu: linzen

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

PUB

Er bestaan tal van bereidingswijzen voor deze zeer voedzame peulvrucht. De linze is een kleine erwt afkomstig van een groente van de familie van de Papilionaceae. Het is een vlinderbloemige plant met samengestelde bladeren en kleine witte bloemen. Deze bloem brengt kleine platte peul voort die twee ronde platte erwten omsluit; de erwten worden gedroogd.Linzen zijn afkomstig van het Midden-Oosten. Ze werden reeds gekweekt door de Egyptenaren en de Romeinen importeerden deze groenten met hele scheepsladingen tegelijk. De linze komt echter ook voor in hoofdstuk 25 van Genesis: " Isaac hield van Esaü omdat hij wild at; en Rebecca hield van Jacob. Toen Jacob soep kookte, ging Esaü terug naar de akker, overmand door vermoeidheid. En Esaü zei tegen Jacob: Ik smeek u, laat mij van deze saus eten, want ik ben vermoeid. Jacob eiste: Verkoop mij vandaag je eerstgeboorterecht. Esaü antwoordde: Je krijgt het; ik ga toch sterven, dus wat ben ik ermee? Jacob eiste: Zweer het me eerst. En Esaü zwoer het en verkocht zijn eerstgeboorterecht aan Jacob. Dan gaf Jacob Esaü brood en linzensoep. Hij at en dronk, stond op en ging weg. Zo verloor Esaü zijn eerstgeboorterecht."Daarom wordt linzensoep ook "soep van Esaü" genoemd.

Verschillende soorten linzen

Een groot deel van de linzen die in België worden geconsumeerd, is ingevoerd. Er bestaan verschillende variëteiten. Witte linzen: de erwt is vrij groot en plat; deze linzen zijn afkomstig van alle Middellandse Zeelanden, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Chili, China en Australië.Bruine linzen: de erwt is bruin en klein; de belangrijkste producenten zijn Turkije en Australië.Koraallinzen: klein met de kleur van koraal; eveneens afkomstig van Turkije en Australië.Oranje linzen: de erwt is klein en oranje en wordt gekweekt in alle landen van het Middellandse Zeegebied.Groene linzen: In Frankrijk is er veel concurrentie! Berry is de belangrijkste Franse producent. Indre en Cher staan samen in voor de productie. De groene linzen van Berry smaken naar kastanje. Linzen zijn de eerste peulvruchten die - in maart1996 - het Label Rouge hebben gekregen. Linzen hebben ook een Identification Géographique Protégée (IGP). De groene linzen van Puy hebben sinds augustus 1996 een appellation d'origine contrôlée. Linzen worden door bijna 850 producenten gekweekt op een oppervlakte van 3.000 ha. De productie bedraagt 80.000 kwintalen. De generische naam luidt "Lens esculenta puyensis". Linzen zijn geassimileerd uit een plant van het Middellandse Zeegebied en worden sinds meer dan 2.000 jaar gekweekt in de streek van Puy en Velay. Restanten van linzen werden teruggevonden in Saint-Paulien (omgeving van Puy en Velay) in aardepotten uit het Gallo-Romeinse tijdperk.

Voedingswaarde

Linzen zijn rijk aan complexe koolhydraten (gekookt ongeveer 14%) en bevatten ook veel plantaardige eiwitten (8,2%).Linzen bevatten ook veel vitamine B. Ze bevatten geen lipiden en bevatten dus ook niet te veel calorieën, vooral als ze zonder toevoeging worden gebruikt. Linzen bevatten ook veel ijzer: 3,3 mg/100 g, maar dit ijzer wordt zeer slecht geabsorbeerd.Toch zijn linzen zeer goed voor de gezondheid.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 19/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Redenen om voor linzen te kiezen... Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h59

Net zoals de meeste peulvruchten , lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen. En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding . Een blik op een eeuwenoud en heden...

Een evenwichtig menu voor de slanke lijn Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Een eenvoudig en smakelijk menu, arm aan vetten, bereid met seizoensproducten, dat een evenwichtige voeding brengt voor de hele familie, zonder het risico van gewichtstoename. En waarmee zelfs gewichtsverlies mogelijk is.

Meer artikels