Op het menu: foie gras

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 17h44
-A +A

De naam "foie gras" is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op.

Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehemeld.

Eendenlever is geen recent product

Een fresco op een Egyptische graftombe toont een slaaf die een stuk pluimvee vetmest dat lijkt op een gans. Eendenlever is geen recent product. Het werd ongeveer 4.500 jaar geleden "uitgevonden" door de Egyptenaren: over de Nijl vlogen trekvogels en de Egyptenaren hadden wellicht opgemerkt dat deze vogels vetvoorraden konden aanleggen.

Zo kwamen ze op de idee ganzen en eenden vet te mesten met vijgen.

De Romeinen hielden van foie gras en het geromaniseerde Gallië, vooral in het Zuidwesten, werd een uitverkoren regio voor productie.

Vanaf de 15de eeuw werd het pluimvee vetgemest met maïs, dat kort voordien werd ingevoerd door Christoffel Colombus.

In de 16de en 17de eeuw aten de boeren veel vette zwemvogels: maar niet alleen boeren, ook landsheren en koningen aten gekonfijt voedsel en leverpasteien.

In de 19de eeuw beheerste men de techniek van het inmaken en het steriliseren van levensmiddelen, en dit leidde uiteindelijk tot conserven. Het kweken en het vetmesten worden streng gecontroleerd. De eendagskuikens worden 4 tot 5 weken in een broedmachine geplaatst. Daarna lopen ze 2,5 maanden vrij rond. Daarna worden ze twee weken onder dwang gevoed.

De belangrijkste Franse streken waar foie gras wordt geproduceerd zijn het Zuidwesten (ganzen en eenden), de Vendée, de Loirestreek (eenden) en de Elzas (ganzen). Het pluimvee wordt ingevoerd uit Israël, Hongarije, Bulgarije en Polen.

De kleur van foie gras varieert van ivoor tot rozig wit; foie gras van eend is iets donkerder.

 

Voeding

Foie gras is calorierijk: 460 per 100 g. Ze bevat 45% lipiden, waarvan 25 g mono-onverzadigde vetzuren.

Eendenlever bevat ook 380 mg cholesterol: het tegendeel zou ons verbazen.

Maar we kunnen stellen dat de weldaden van de mono-onverzadigde vetzuren opwegen tegen de schadelijke effecten van cholesterol.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 17/12/2002 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 17h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Over een maand is het Kerstmis. Denk aan uw foie gras! Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Geen Kerstmis zonder foie gras. Vergeet dus niet om er binnenkort aan te schaffen, anders moet u ze misschien op het laatste moment om het even waar kopen aan een veel te hoge prijs en/of koopt u misschien foie gras van mindere kwaliteit. Maar er is...

Foie gras en magret: kunt u er zonder gevaar van eten? Geüpdatet op 23/12/2016 - 14h57

De vogelgriep heeft onlangs in Frankrijk toegeslagen. Meerdere kwekerijen zijn besmet. Duizenden eenden die om hun foie gras werden gekweekt, zijn geslacht. België blijft voorlopig van de vogelgriep gespaard, maar we zijn een land van import. Toch wi...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Leve al het lekkers tijdens de feesten! Gepubliceerd op 17/12/2012 - 13h44

De eindejaarsfeesten en bijhorende maaltijden hoeven geen aanslag te plegen op onze gezondheid. De traditionele feestproducten zitten in feite boordevol goede voedingsstoffen. Ganzenlever, zeevruchten, zalm, kaviaar, chocolade ... Ontdek hun positiev...

Meer artikels