• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Op het menu: everzwijn

Op het menu: everzwijnDe jacht is open en er staat dus weer wild op het menu. Everzwijn heeft goede nutritieve eigenschappen. Het is een goede manier om afwisseling te brengen in het menu.

Definitie

Er zijn ook fokkerijen van everzwijnen. Dit vlees mag, in tegenstelling tot andere wildsoorten, het hele jaar door worden genuttigd. Maar wild smaakt beter in de winter dan in de zomer.Everzwijn is een wild varken waarop reeds sinds de oudheid wordt gejaagd. In de eerste eeuw vóór Christus had de Latijnse dichter Horatius het reeds over een verfijnd en zeer smakelijk gerecht. In de Middeleeuwen en de eeuwen daarna bleef everzwijn een populair gerecht. Het vrouwtje heet “everzeug”. Tot de leeftijd van 3 maanden heeft het jonge everzwijn een lichtgekleurde vacht met donkere strepen van de kop tot de staart: zolang het deze "livrei" draagt, mag er niet op worden gejaagd. Naargelang de leeftijd krijgt het everzwijn verschillende namen: "everjong (frisling)" tot de leeftijd van 6 maanden; "bête rousse" van 6 maanden tot 1 jaar (heeft een rode vacht en weegt 15 tot 60 kg); "bête de compagnie" van 1 tot 2 jaar (60 tot 80 kg); "ragot" of "bête noire" op 2 jaar (zijn vacht wordt donker); "tiers-an" op 3 jaar; "quartenier" op 4 jaar; oudere varkens worden "porc entier"; "solitaire" of "ermite" genoemd. Dan weegt het everzwijn 100 tot 250 kg. Als het niet wordt neergelegd door jagers of als het de jagers te slim af is, kan het 30 jaar oud worden. Het vlees van het everjong is fijn en delicaat en de smaak wordt sterker met de jaren; het vlees van een volwassen everzwijn heeft een heel sterke smaak.

Voedingswaarde

Het vlees van everzwijn is zeer mager want het bevat bijna geen vet: slechts 2% en 105 kcal/100 g. Het wordt dus sterk aanbevolen in het kader van een cholesterolarm of vermageringsdieet. De eiwitten in everzwijnenvlees zijn van even goede kwaliteit als die van eender welk ander vlees. Het enige nadeel is dat het everzwijn besmet kan zijn met trichinose, een overdraagbare parasiet. Deze parasiet wordt vernietigd bij langdurig braden of invriezen gedurende 10 dagen bij een temperatuur van -15°C.

Artikel gepubliceerd door op 12/11/2002

Vindt u het artikel interessant?