Op het menu: courgette

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/08/2002 - 00h00
-A +A

Zoals de naam duidelijk aangeeft, behoort deze groente tot de gemakkelijk te kweken familie van de pompoenen (courges in het Frans). En hoewel "courge" in de Franse spreektaal ook "lomperik" betekent, is deze term enigszins toepasselijk op de courgette, want deze vrucht is niet bepaald een gastronomisch hoogstandje.

PUB

Toen de courgettes in de jaren 20 in Frankrijk werden geïntroduceerd, werden ze "Courges d'Italie" genoemd. In de toenmalige Vilmorin-catalogus leest men: "In heel Italië, waar deze pompoen zowat overal wordt gekweekt, eet men de vrucht heel jong, als ze de grootte heeft van een kleine komkommer."Voorzichtig uitgedrukt kan men stellen dat de courgette een vrucht is met een subtiele smaak die een delicate bereiding vraagt; te veel kruiden kunnen de smaak verdoezelen. In feite hebben courgettes niet veel smaak.De courgette is een vrucht en de vruchtzetting, d.i. het moment dat de bloem verandert in een vrucht, is een delicaat moment in de cultuur. Eenzelfde plant bevat zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen, maar er zijn vaak te weinig of helemaal geen mannelijke bloemen. De bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving. Daarom vindt men nabij courgettebedden steeds bijenkorven, die worden onderhouden door gespecialiseerde imkers. Maar u zal in de handel nooit "courgettehoning" vinden: de honing is niet geschikt voor consumptie omdat de korreling te grof is.Overdag verwelken de courgettebloemen zeer snel; de bijen moeten dus in de vroege ochtend actief zijn, anders mislukt de bestuiving (pollinisatie). Enkele dagen later komt een vrucht te voorschijn die zeer snel groeit. Daarom moet dagelijks worden geoogst. Een niet-geoogste courgette zal immers alle reserves van de plant uitputten.

Er bestaan verschillende soorten courgettes:

  • De courantste zijn de lange, die worden geoogst 2 tot 4 dagen na de bloei: ze zijn 17 tot 30 cm lang.Deze lange courgettes bestaan in meerdere soorten: de bleekgroene 'grisette de Provence'; de 'verte maraîchère', die donkerder is en wordt gekweekt aan de Côte d'Azur; de donkergroene 'reine des noires en sardane'; de gele 'gold rush', de bleke en gekromde 'greyzini'; de fijnere en donkergroene 'longues de saumure'; de 'diamant' is noch bleek noch donkergroen en dikker en wordt het hele jaar door gekweekt. Alle andere variëteiten zijn te koop van april tot oktober.
  • In de zomer vindt men ronde courgettes, 'Rondes de Nice' genoemd omdat ze meestal aan de Côte d'Azur worden gekweekt.
  • Zeldzamer zijn de 'courgettes-fleurs': de bloem zit nog vast aan de vrucht.
De courgettes worden vooral in het zuiden van Frankrijk gekweekt, maar ook in Aquitaine, in de streek Rhône-Alpes en in Le Loiret.Een courgette levert 15 kcal per 100 g. Deze groente bevat in feite niet veel meer dan water; de voedingssamenstelling is 3% koolhydraten, 0,6% eiwitten en 94,5% water.Courgette bevat echter 120 µg caroteen; samen met vezels is dit het belangrijkste voedingsbestanddeel: 1,1 g per 100 g. De vrucht bevat ook een weinig minerale zouten. Kortom, zijn voedingssamenstelling is even banaal als zijn smaak.

Geschikt voor iedereen?

Ja, zelfs voor baby's die voor het eerst vast voedsel krijgen. De baby zal de vrucht niet weigeren dankzij de zeer zachte smaak.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Courgettes: lekker licht Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Courgettes bevatten heel weinig calorieën en mogen dus best de hele zomer lang op ons menu staan. Als ze niet zwemmen in de olie, zijn ze de ideale groente voor wie op zijn gewicht wil letten. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en vallen in de smaak bij...

Ik heb te veel courgettes. Hoe verwerk ik ze? Geüpdatet op 26/07/2012 - 13h07

Het seizoen van de courgettes is al een paar weken bezig en het duurt nog de hele zomer lang! Staan ze ook bij bosjes in uw tuin? Of hebt u er te veel gekocht op de markt? Enkele ideetjes om uw courgettes voor de volgende winter te bewaren of om ze m...

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12 Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Deze week staan er enkele verfijnde recepten op het menu: rosbief met gekonfijte sjalotjes en koude soep van courgettes met gebakken asperges. Alle gerechten zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken....

Een evenwichtige voeding voor een gezond lichaamsgewicht Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Het gaat niet om het verliezen van vijf kilo of meer in zo weinig mogelijk tijd, maar wel om een gezond lichaamsgewicht en een evenwichtige voeding zonder honger te lijden. In deze tiende week vindt u nog meer recepten voor heel wat lekkers!

Meer artikels