PUBLICITÉ

Op het menu: clementines en mandarijnen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016 - 13h01
-A +A

Ze worden vaak met elkaar verward, en met reden, want de clementine- en de mandarijnboom behoren tot dezelfde familie. De pitloze clementines zijn vandaag meer in trek dan de mandarijnen, misschien omdat ze beter bij onze luie aard passen.

PUB

Mandarijn, clementine: een kwestie van pitjes

De mandarijn is de vrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is en behoort tot de wijnruitfamilie of rutaceae, waartoe ook alle andere citrusvruchten behoren. Hij draagt dezelfde naam als de hoge staatsambtenaars in het oude China. Wellicht hadden de Mandarijnen een voorliefde voor de zoete vruchtjes, of hebben ze de mandarijnteelt aangewakkerd. De clementine hebben we te danken aan de vindingrijkheid van pater Clément. Hij was een trappist die in Algerije woonde en zich niet alleen aan God, maar ook aan plantkunde en plantenteelt wijdde. In 1902 kwam hij op het idee om een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Het resultaat was een nieuwe vrucht, die naar zijn schepper werd genoemd.

Zowel de mandarijn als de clementine lijken op een kleine, nogal platte sinaasappel. Ze hebben bijna dezelfde kleur. Ze hebben een fijne schil en laten zich makkelijk pellen. Hun vruchtvlees is sappig en geparfumeerd, misschien iets minder bij clementines. Zij smaken vooral minder zuur en zoeter. Op enkele uitzonderingen na, bevatten clementines geen pitjes terwijl mandarijnen er vol van zitten. Bij elk partje dat je verorbert, moet je dus proberen om op min of meer elegante wijze de pitjes uit te spuwen in je hand.

Tal van variëteiten

De tijd van de clementines begint in de herfst. De bekria uit Marokko is verkrijgbaar vanaf eind september. Kort daarop volgen de clementines uit Corsica, die de markt zogoed als gemonopoliseerd hebben. Ze zien er dan ook zo aanlokkelijk uit, met hun mooie groene blaadjes! Puur natuur, en daar zijn de mensen dol op. Er zijn ook clementines van Monréal (heeft niks te maken met Canada, de t ontbreekt!), die uit Spanje komen. Die zitten boordevol pitten. Gewone clementines uit Marokko en Spanje bevatten ook pitten. Ze hebben een dikkere schil. Van oktober tot eind februari kun je de “fijne” clementines uit Spanje en Corsica vinden, alsook de “Nules” en de “Oroval”, die alleen in Spanje groeien. Mandarijnen komen overal vandaan : de Wilking uit Marokko en Tunesië, de Satsuma uit Spanje of zelfs Zuid-Amerika. In Frankrijk wordt de Eze gekweekt.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton le 04/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2016 - 13h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ