Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton

Op het menu: clementines en mandarijnen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016 - 13h01
-A +A

Ze worden vaak met elkaar verward, en met reden, want de clementine- en de mandarijnboom behoren tot dezelfde familie. De pitloze clementines zijn vandaag meer in trek dan de mandarijnen, misschien omdat ze beter bij onze luie aard passen.

Mandarijn, clementine: een kwestie van pitjes

De mandarijn is de vrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is en behoort tot de wijnruitfamilie of rutaceae, waartoe ook alle andere citrusvruchten behoren. Hij draagt dezelfde naam als de hoge staatsambtenaars in het oude China. Wellicht hadden de Mandarijnen een voorliefde voor de zoete vruchtjes, of hebben ze de mandarijnteelt aangewakkerd. De clementine hebben we te danken aan de vindingrijkheid van pater Clément. Hij was een trappist die in Algerije woonde en zich niet alleen aan God, maar ook aan plantkunde en plantenteelt wijdde. In 1902 kwam hij op het idee om een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Het resultaat was een nieuwe vrucht, die naar zijn schepper werd genoemd.

Zowel de mandarijn als de clementine lijken op een kleine, nogal platte sinaasappel. Ze hebben bijna dezelfde kleur. Ze hebben een fijne schil en laten zich makkelijk pellen. Hun vruchtvlees is sappig en geparfumeerd, misschien iets minder bij clementines. Zij smaken vooral minder zuur en zoeter. Op enkele uitzonderingen na, bevatten clementines geen pitjes terwijl mandarijnen er vol van zitten. Bij elk partje dat je verorbert, moet je dus proberen om op min of meer elegante wijze de pitjes uit te spuwen in je hand.

Tal van variëteiten

De tijd van de clementines begint in de herfst. De bekria uit Marokko is verkrijgbaar vanaf eind september. Kort daarop volgen de clementines uit Corsica, die de markt zogoed als gemonopoliseerd hebben. Ze zien er dan ook zo aanlokkelijk uit, met hun mooie groene blaadjes! Puur natuur, en daar zijn de mensen dol op. Er zijn ook clementines van Monréal (heeft niks te maken met Canada, de t ontbreekt!), die uit Spanje komen. Die zitten boordevol pitten. Gewone clementines uit Marokko en Spanje bevatten ook pitten. Ze hebben een dikkere schil. Van oktober tot eind februari kun je de “fijne” clementines uit Spanje en Corsica vinden, alsook de “Nules” en de “Oroval”, die alleen in Spanje groeien. Mandarijnen komen overal vandaan : de Wilking uit Marokko en Tunesië, de Satsuma uit Spanje of zelfs Zuid-Amerika. In Frankrijk wordt de Eze gekweekt.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton le 04/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2016 - 13h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nieuw uit de mediterrane tuin : de mandora Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

Het kleine eiland Cyprus staat bekend om zijn steeds groeiende gamma van fruit en groenten. Het wordt dan ook niet voor niets de 'Tuin van de Middellandse Zee' genoemd. Onlangs heeft het eiland een nieuwe citrusvrucht op de markt gebracht: de mandora...

Als manlief en de kinderen geen groenten lusten Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Groenten kunnen heel wat ziektes helpen voorkomen en zijn dus onmisbaar in onze voeding. Krijgt u ze thuis niet verkocht? Maak dan eens soep. Het kost u minder tijd dan u denkt, zeker als u met een drukpan werkt. Als u de opgegeven hoeveelheden verdu...

In uw bord: chocolade Gepubliceerd op 09/04/2013 - 14h10

Velen noemen chocolade een magisch voedingsmiddel en misschien hebben ze wel geen ongelijk. Hoe dan ook, chocolade heeft altijd passies weten op te roepen. Maar dikwijls worden er goede en slechte eigenschappen aan toegeschreven die hij niet absoluut...

Meer artikels