Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00
-A +A

De leeftijd is een heel belangrijke factor bij onvruchtbaarheid. De vruchtbaarheid daalt namelijk geleidelijk aan met de leeftijd. De kans dat een vrouw bij haar maandelijkse menstruatiecyclus zwanger wordt, is 25% als ze 25 is, 12% als ze 30 is en nog maar 6% als ze 40 is. Maar er zijn nog heel wat andere oorzaken voor onvruchtbaarheid .

De oorzaken van onvruchtbaarheid


De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het over onvruchtbaarheid bij koppels als een koppel na 1 jaar regelmatig onbeschermd seksueel verkeer er niet in slaagt om tot een spontane zwangerschap te komen. Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid?

Problemen met de ovulatie


Soms is er geen ovulatie of eisprong tijdens de menstruatiecyclus, soms ook is de ovulatie te weinig frequent of is ze onregelmatig. Dit soort eisprongproblemen kan zich uiten in vruchtbaarheidsproblemen. Ter herinnering: de optimale periode voor bevruchting ligt tussen 4 dagen voor de eisprong en 2 dagen erna.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/03/2010 - 00h00 Zita West, "Je veux un enfant", uitgeverij Pearson Pratique; Brigitte Fanny, "Un bébé mais pas à tout prix", uitgeverij J'ai lu.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe maakt men een baby? Alles over vruchtbaarheid! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h39

Van de kinderwens tot het begin van de zwangerschap is de weg soms lang. Dat is te wijten aan het feit dat de vruchtbaarheid van een koppel onderhevig is aan talrijke factoren. Een voorbeeld: de vruchtbaarheid daalt naarmate de leeftijd stijgt. Maar...

Ik wil zwanger worden. Wat zijn de tekenen van de eisprong? Gepubliceerd op 07/07/2014 - 12h23

Het moment van de eisprong – en vrouwen die zwanger willen worden kijken er erg naar uit – uit zich door verschillende types van signalen: een verhoogde lichaamstemperatuur, een verandering van het baarmoederslijm en ook lichamelijke tekenen. Het her...

Meer artikels