Zo'n 10 tot 20% van de bevolking heeft last van geruis of fluittonen in het oor: ze lijden aan oorsuizen.
Vaak verdwijnen de geluiden vanzelf, maar ze kunnen ook aanhouden en ondraaglijk worden.

Wat is de oorzaak van oorsuizen?
Oorsuizingen kenmerken zich door geluiden van variabele intensiteit die niet van een externe bron afkomstig zijn. Vroeger werden ze beschouwd als hallucinaties, maar vandaag weten we dat oorsuizen veroorzaakt wordt in de gehoorsgang.
- De aandoening kan te wijten zijn aan een letsel van het inwendige oor of aan een abnormale overdracht van een boodschap in de hersenen.
- Oorsuizen treedt vooral op bij 60-plussers en gaat vaak gepaard met een ouderdomsgebonden achteruitgang van het gehoor
- Maar het kan ook spontaan optreden na stress of na depressie.
- Soms gaat het ook samen met andere aandoeningen zoals allergieën, duizeligheid of hypertensie.
- Het kan ook het gevolg zijn van otitis of een ziekte van het inwendige oor.
Ook de blootstelling aan intense geluidsniveaus (concert, discotheek, walkman ) kan leiden tot oorsuizingen.
Meestal zijn die van voorbijgaande aard en verdwijnen ze na enkele uren, maar elke blootstelling kan bepaalde zintuigcellen beschadigen, en die schade is onomkeerbaar. Herhaalde blootstelling kan dus leiden tot verslechtering van het gehoor en permanente oorsuizingen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij musici of andere beroepen waarin werknemers continu blootstaan aan geluid.
Hoe wordt oorsuizen behandeld?
Tot 10 tot 20% van de bevolking lijdt aan oorsuizen. Voor 5% van hen die er last van hebben, is het fenomeen ondraaglijk.
Oorsuizen definitief genezen is moeilijk en vaak onmogelijk.
Het kan wel gebeuren dat het ongemak vanzelf verdwijnt. In het andere geval kan men zijn toevlucht nemen tot apparaten en therapieën.
Bij intense of aanhoudende oorsuizingen gaat u beter naar een NKO-arts om een onderzoek te laten uitvoeren en de oorzaak op te sporen. Als er een ziekte zoals otitis aan de basis ligt, kan een behandeling overwogen worden.
Als er geen oorzaak kan worden vastgesteld, zal men doorgaans proberen om het ongemak te verzachten.
- Er bestaan apparaten die de oorsuizingen maskeren.
Ze versterken de omgevingsgeluiden, waardoor de oorsuizingen zelf minder goed worden waargenomen.
- Soms stelt de arts u ook een akoestische therapie voor die tot gewenning moet leiden, of een cognitieve gedragstherapie.
Het gaat hierbij om patiëntgerichte therapieën waarin men leert omgaan met zijn geluidsperceptie. Vaak worden ook relaxatietechnieken samen met deze therapieën gegeven.
Aangezien oorsuizingen vandaag de dag niet te genezen zijn, komt het erop aan om ze te voorkomen.
Daarom: stel u niet bloot aan te hoge geluidsniveaus en gebruik oorbeschermers zoals oordoppen, filtrerende koptelefoon, enz. Deze tips zijn op iedereen van toepassing: professionelen, musici, doe-het-zelvers, concertgangers, enz.
Audioactu 2008