Ook passief roken veroorzaakt kanker!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00
-A +A

Passief roken staat wel degelijk in de lijst van kankerverwekkende factoren. Het is ondertussen onomstotelijk bewezen dat blootstelling aan tabaksrook longkanker kan veroorzaken.

PUB

Het gaat om een grootschalige studie bij meer dan 120.000 Europeanen tussen 35 en 74 jaar, die gedurende zeven jaar gevolgd werden. Ze hadden nooit gerookt of waren al minstens tien jaar gestopt. Via een vragenlijst werd nagegaan of en in welke mate ze passief rookten.

Alle nieuwe gevallen van long-, farynx- en larynxkanker werden systematisch geregistreerd, net als alle sterfgevallen als gevolg van chronisch obstructief longlijden (COPD) of emfyseem. Het ging in totaal om 97 gevallen van longkanker, 20 gevallen van kanker van de bovenste luchtwegen en 14 overlijdens door de complicaties van COPD of emfyseem.

Om de intensiteit van het passief roken te meten, werd bij meer dan 1.500 willekeurig gekozen personen het cotininegehalte in de urine gemeten. Cotinine is een specifieke merkstof voor de actieve of passieve blootstelling aan tabaksrook.

Uit de resultaten blijkt allereerst dat 2 % van de deelnemers ten onrechte beweerde niet te roken. Eén derde van de vrijwilligers bleek bijna voortdurend passief bloot te staan aan tabaksrook. Deze personen liepen 30 % meer risico op ernstige accidenten. Daarnaast werd een genetische analyse uitgevoerd om te speuren naar genen die betrokken zijn bij de cancerogenese van de longen en de bovenste luchtwegen. Die bevestigt dat passief roken het kankerrisico aanzienlijk verhoogt.

De auteurs stellen ook vast dat dit risico stijgt bij ex-rokers. Die zijn wellicht extra kwetsbaar door hun vroegere rookgewoonten.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00 Vineis P. et coll., BMJ, 1 februari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
2003, het jaar van COPD Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructief longlijden (COPD), een ziekte die fataal kan aflopen, maar ook goed kan worden vermeden. COPD maakt meer slachtoffers dan aids.

Rook uw kinderen niet uit ! Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

Ook kinderen zijn het slachtoffer van passief roken : hun lichaam, dat in volle groei is, ontsnapt niet aan de schadelijke effecten van tabaksrook. Volgens een nieuwe studie hebben kinderen die passief sigarettenrook inademen, een lager vitamine C-ge...

Meer artikels