• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ook passief roken kan kanker veroorzaken

Ook passief roken kan kanker veroorzakenDe Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beschouwt passief roken officieel als 'kankerverwekkend voor de mens'. Rokers kunnen trouwens kanker krijgen op meerdere plaatsen.

Een lokaal dat vol rook hangt, is kankerverwekkend. Volgens de besluiten van de 29 experts uit 12 landen die door het Internationaal Centrum voor Kankerresearch (CIRC) van de WGO werden bijeengebracht, veroorzaakt het passief inademen van de rook van anderen, longkanker.

Inderdaad, niet-rokers (zelfs mensen die nooit gerookt hebben) worden blootgesteld aan dezelfde kankerverwekkende stoffen als rokers.

De lijst van kankers ten gevolge van roken wordt lang.

Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar kan ook kanker op andere plaatsen veroorzaken, met name:

Sigaretten roken is dus de belangrijkste oorzaak van tumoren die kunnen worden vermeden! De helft van de rokers van 35 tot 69 jaar bezwijkt aan de gevolgen van roken.Roken blijkt echter geen rol te spelen in het ontstaan van borstkanker, endometriumkanker (baarmoederlichaam) en prostaatkanker.

Een zeer belangrijk punt!

Helaas weten we nog niet goed welke risico's kinderen lopen die worden blootgesteld aan de sigarettenrook van hun ouders.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2002

Bronnen: Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), van de WGO in Lyon, juni 2002.

Vindt u het artikel interessant?