Ook onze dieren willen hun lijn behouden

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 03/08/2004 - 00h00
-A +A

Overgewicht is niet alleen voor ons ongezond, maar ook voor onze dieren. Op hun voeding letten, is dan ook één van de manieren om er iets aan te doen!

PUB

Een hangbuik, niet-voelbare ribben, passiviteit en mobiliteitsproblemen: het zijn stuk voor stuk tekens van overgewicht die u ertoe moeten aanzetten om de levensstijl van uw huisdier aan te passen! Zwaarlijvigheid kan veroorzaakt worden door ziekte (hypothyreoïdie bijvoorbeeld), maar is meestal te wijten aan een te hoge calorie-inname van uw lievelingsdier. Die moet namelijk aangepast worden aan zijn levensstijl, zijn leeftijd en zijn gezondheidstoestand.

De 'lekkerbekkat' en de 'slokophond'

Een ander belangrijk, maar vaak miskend element is een goede kennis van het natuurlijke eetgedrag van uw huisdier. De kat is van nature een vleeseter die dag en nacht jaagt en tien tot twintig maaltijden per dag neemt! Hij heeft een omgeving nodig waarin hij volop al zijn activiteiten kan uitoefenen (observeren, spelen, zich verschuilen, …). Het is dan ook makkelijk te begrijpen dat katten die binnen leven en een rijke voeding krijgen, algauw enkele overtollige kilo's meetorsen… Vandaar dat u uw kat een heleboel eetwaren moet voorschotelen die hij in zijn eigen tempo kan verorberen in de loop van de dag. En als u hem niet buitenlaat, moet u hem ook voldoende speelruimte geven. Bij honden ligt het probleem totaal anders: de hond leeft van nature in een meute met een strakke hiërarchie. Hij eet alleen als de gelegenheid zich voordoet, met andere woorden: als de groep een prooi heeft veroverd en het dominante dier hem "uitnodigt" op de dis. Zijn maaltijden zijn dan ook weinig talrijk, maar wel overvloedig. Het beste is om uw hond twee à drie keer per dag te voeden op vaste tijdstippen en zijn bak weg te nemen 15 minuten na het begin van de maaltijd, ook als hij niet leeg is.

Eiwitten om af te slanken

In tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, is rantsoeneren zeker niet de beste manier om uw huisdier te doen vermageren. Om doeltreffend te zijn, zou u het immers zulke kleine dosissen moeten geven dat het met een tekort zou kampen aan essentiële voedingsstoffen (eiwitten, vitamines, mineralen). Deskundigen in honden- en kattenvoer stellen vandaag dan ook eiwitrijke dieetvoeding voor. Dit soort voeding vermindert de vetmassa, maar de spiermassa blijft behouden. Bovendien is deze voeding caloriearmer, want ze bevat minder vetten dan de traditionele producten.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 03/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Baby's, honden en katten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

Meer artikels