Ook mannen diëten!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 04/11/2003 - 00h00
-A +A

Ook mannen willen hun overtollige kilootjes kwijtraken. Niet alleen hun sex-appeal staat op het spel, ook hun gezondheid...

PUB

Eén op de zes mannen onder de dertig is te dik. Tussen 30 en 40 jaar kampt zelfs één op de drie mannen met overgewicht. Oorzaak: de veranderende leefgewoonten. Jonge mannen zeggen hun studentenleven vaarwel voor een zittend beroep. Ze trouwen, eten graag, zowel thuis als tijdens zakenlunchen, gaan minder uit, doen steeds minder aan sport enz. En uiteindelijk verdikken ze! Niet alleen hun look lijdt daaronder, ook hun gezondheid.

Buikjes en vetkussentjes

Bij de man zetten de overtollige kilo's zich in de eerste plaats om in buikvet, en die vorm van vet houdt de hoogste risico's in op hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar wees gerust, heren: u verbrandt van nature meer calorieën dan vrouwen, waardoor uw kleine inspanningen algauw meer opbrengen. De meeste mannen maken het zich liever niet te moeilijk, dus kiezen ze beter voor een eenvoudig dieet waarbij ze de eetwaren niet moeten wegen en ook niet elke dag op de weegschaal moeten gaan staan. Schat de hoeveelheden met het oog, wees redelijk en gebruik uw gezond verstand, vooral op restaurant. In het algemeen zijn er twee soorten diëten mogelijk om uw slanke lijn terug te krijgen: het sneldieet (niet hetzelfde als expressdieet) en het fitnessdieet. Beide diëten zijn op doktersadvies. Het ene dieet duurt één tot twee maanden, het andere - dat kan aansluiten op het eerste - duurt langer, zodat mannen die willen afvallen, zich toch geen culinaire geneugten moeten ontzeggen.

Ziehier enkele basisprincipes:

  • consumeer eiwitrijke producten (mager vlees, vis, melkproducten, ...), ladgroenten naar hartelust en water;
  • consumeer eiwitrijke producten (mager vlees, vis, melkproducten, ...), bladgroenten naar hartelust en water;
  • beperk het verbruik van zetmeelhoudende producten, gesuikerde eetwaren en vetten;
  • vermijd kant-en-klare gerechten, gerechten met sausen, koffiekoeken, gebak en gefrituurde gerechten;
  • in het bedrijfsrestaurant: neem systematisch rauwe groenten, gevolgd door een vlees- of visschotel met groenten, maar zonder zetmeelhoudende producten. Vermijd frituur, te vette gerechten of gerechten met saus, en eet niet te veel brood. Gebruikt u boter bij uw groenten, neem dan de volgende dag geen vinaigrette en omgekeerd;
  • tijdens zakenlunches: kies gerechten die veel eiwitten en vezels bevatten en weinig koolhydraten en vetten (zeevruchten en meloen met ham kunnen, bladerdeeg, quiches en een charcuterieschotel zijn uit den boze). Eet uw bord niet volledig leeg, zodat u niet in de verleiding komt om het schoon te maken met een stukje brood. Sla het nagerecht over of kies een fruitsla of kwark;
  • kies als drank plat of bruisend water. Wissel af en toe eens van merk, om de eentonigheid te doorbreken;
  • kiest u voor het langetermijndieet, dan mag u uitzonderlijk eens een glas wijn drinken en af en toe genieten van een dessert (bij voorkeur met fruit), zoals een stukje tarte tatin met kwark in plaats van room.
Gebruik uw gezond verstand en kies goed uw producten, dan zult u uw inspanningen beloond zien.
Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 04/11/2003 - 00h00 " Le régime sur mesure " (" Diëten op maat "), dr. Jacques Fricker, voedingsdeskundige in het Bichatr-ziekenhuis, Ed. Odile Jacob.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Toch is ook dit dieet nog niet echt wat mannen nodig hebben. Zowat alle diëten die je tegenkomt, zijn gebaseerd op wat VROUWEN nodig hebben. Ze vermelden dan ook niet dat je naast overtollig vet ook spiervolume en energie verliest, en dat daarenboven je testosteron naar beneden duikt. Daar staat toch geen enkele man om te springen?
Wat in dit artikel beschreven wordt, is dus slechts ten dele juist.
Hier volgt een "dieet" (dat er eigenlijk geen is) voor de man:
1. Eet geen uitgebreid ontbijt. Dit is een mythe. Ontbijt trouwens slechts 3 uur na het opstaan.
2. Eet alle soorten vlees, en dat bij alle maaltijden. Kijk niet om naar vet, dat mag je gerust. Je kan voor mijn part alle dagen barbecuen en aan ribbetjes knagen.
3. Eet proteïnen bij elke maaltijd (vis, eieren, melkproducten, proteïneshake...)
4. Eet bij elke maaltijd zoveel groenten als je wil, maar sla ze niet over.
5. Eet slechts 1 à 2 keer koolhydraten per dag. Indien je aan sport doet, drink dan een proteïneshake vlak na je training, en met een maaltijd een uur later. Eet geen koolhydraten vóór de training. Indien je niet aan lichaamsbeweging doet: 1 x koolhydraten per dag, rond 13 uur.
6. Blijf van suikers af. In een koolhydraatarme levensstijl horen die zeker niet.
7. Neem extra vitamines en mineralen die het testosteronpeil verhogen:
Zink: neem 15 tot 25 mg na een training of voor het slapen.
Vitamine D3: neem 1,500 tot 3,000 µg 1 tot 2 keer per dag.
Omega 3: neem 2 capsules 's morgens, 's middags en 's avonds.
Magnesium: neem 500 mg per dag.
Vitamine C: dit zou je reeds voldoende uit je dagelijkse groenten en fruit (geenbenaan!) moeten halen. Indien je sport, neem dan toch een tablet na de training.

De totale verdeling van de basisvoedingsstoffen is als volgt:
20% koolhydraten, 55% vet! en 25% proteïnen. Ja, je gaat meer vet (uit vlees, vis, melkproducten... dat al de rest samen. Het zijn de vetten die de basis zijn. Zij gaan ertoe bijdragen dat je hormoonniveaus stijgen, en je meer lichaamsvet gaat verbranden.

PUB
Lees ook
Tien tips voor een cholesterolarme voeding Gepubliceerd op 09/10/2015 - 11h28

Hebt u net de diagnose gekregen dat uw cholesterol te hoog is? Dan hebt u geen tijd te verliezen en moet u nu uw eetgewoonten veranderen. Het helpt ook echt. Als u op uw voeding let, kunt u uw slechte cholesterol doeltreffend verlagen. Als u het diee...

Cholesterol: teveel is teveel Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte...

Afslanken: dé valkuil van de lente Gepubliceerd op 20/03/2015 - 10h06

Nu de lente begint, worden we weer overspoeld met informatie over vermageringskuren . Hoe kunnen we voorkomen dat we in die jaarlijks terugkerende val trappen?

Fruit en groenten voor een betere ademhaling Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Dat fruit, groenten en vis beter zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan vlees en frites, werd ruimschoots aangetoond. Maar hetzelfde geldt ook voor de ademhaling. Hoe meer fruit, groenten en vis men eet, hoe beter de ademhaling beschermd...

Meer artikels