• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ook kinderen kunnen griep krijgen!

Ook kinderen kunnen griep krijgen!Griep kan zich ook bij zuigelingen en kinderen tot 5 jaar op verschillende manieren manifesteren. De infectie met het griepvirus komt niet alleen voor bij volwassenen, maar wordt zelden systematisch opgespoord bij kinderen. Bovendien bevorderen kinderdagverblijven in hoge mate de uitbreiding van griepepidemieën.

De symptomen van een griepinfectie verschillen sterk bij kinderen. Vóór de leeftijd van 5 jaar is de diagnose moeilijk te stellen. De griep kan zich immers manifesteren als een rhinofaryngitis, een otitis, een pneumonie, een laryngitis, een bronchitis, enz. Bij zuigelingen is de diagnose nog moeilijker. Het kind is zeer zwak, eet niet meer en houdt zelfs soms op met ademen (apneu). Pas na de leeftijd van 5 jaar neemt de griep een typischer vorm aan.

Het kinderdagverblijf, epidemische broeihaarden

Het griepvirus wordt zeer gemakkelijk overgedragen in kinderdagverblijven. Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, zijn dus nog kwetsbaarder. Men moet waakzaam zijn en goed nagaan of er symptomen optreden. Men mag ook niet vergeten dat kinderdagverblijven de ziekte kunnen overdragen op grotere kinderen en volwassenen.

Aangezien kinderen niet worden gevaccineerd tegen griep, zouden volwassenen en bejaarden die met kinderen samenleven, de overdracht van het virus kunnen tegengaan door zich te laten vaccineren!
Pro memorie, het vaccin wordt voor 40% terugbetaald als de arts op het voorschrift vermeldt:
 • "Patiënt vanaf 65 jaar"
 • "Chronische aandoeningen": hart-, ademhalings-, nier-, suikerziekte, hemoglobinepathie en immunodepressie.
Dit wil dus zeggen dat een kind dat lijdt aan één van de bovenvermelde chronische ziekten, recht heeft op terugbetaling. En dat is goed om te weten.

Artikel gepubliceerd door op 26/11/2001

Bronnen: Impact Médecin Hebdo, n° 555, 9 november 2001

Vindt u het artikel interessant?