Ook je nieren worden een dagje ouder!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/03/2014 - 11h57
-A +A

Vandaag is het Wereldnierdag. De negende editie heeft als thema: Ook je nieren worden een dagje ouder. Deze dag is een gelegenheid om aandacht te schenken aan onze nieren. Want volgens de specialisten gebeurt er «te weinig om mensen bewust te maken van het probleem van de nieraandoeningen». Nochtans kan nierlijden «vertraagd en zelfs tot staan worden gebracht», tenminste als het op tijd wordt opgespoord.

PUB

Denk aan uw nieren, begin elke dag met een glas water!

"Wereldwijd lijden zo’n 600 miljoen mensen aan een of andere vorm van chronisch nierlijden". Het aantal gevallen zou "de komende tien jaar nog met 17 % stijgen".

Nieraandoeningen komen dus heel veel voor. Ze hebben schadelijke effecten, maar ze kunnen wel verzorgd worden.

Ook onze nieren worden ouder.
Het aantal gevallen van chronische nieraandoeningen stijgt met de leeftijd, al kunnen nieraandoeningen op elke leeftijd optreden. Bijna de helft van de 75-plussers lijdt aan "een zekere graad van chronisch nierlijden". Naast veroudering van de nieren komen de andere factoren die schade kunnen aan de nieren aanrichten het meest voor bij senioren. Het gaat dan over diabetes, hypertensie en hart- en vaataandoeningen.

Wat zijn de gevolgen van chronisch nierlijden?
"Het vergroot het risico op hartaandoeningen en cerebrovasculaire accidenten. In sommige gevallen kan de ziekte ook verder evolueren en kan er chronisch nierfalen optreden. In dat geval moet de patiënt in dialyse gaan of is er een transplantatie nodig", vertellen de initiatiefnemers van de Werelddag. Maar als de aandoening op tijd wordt vastgesteld en er een aangepaste behandeling wordt opgestart, kan ze worden afgeremd of zelfs helemaal gestopt worden.

 

Een bloed- en urinestaal volstaan om een nieraandoening tijdig op te sporen

Bejaarde mensen moeten worden aangespoord om zich te laten screenen. Zo kan een chronische nieraandoening vroegtijdig worden opgespoord. Dat gebeurt met een simpele bloed- en urinestaal.

Aarzel niet om er met uw huisarts over te praten en stimuleer de mensen om u heen om genoeg te drinken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/03/2014 - 11h57

Persdossier Wereldnierdag, maart 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D! Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

De site www.nierinsufficientie.be speciaal voor patiënten! Geüpdatet op 29/08/2006 - 00h00

De nieren , boonvormige organen in het abdomen, zijn gesofisticeerde zuiveringsstations die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. Door het zuiveren van dat bloed produceren de nieren urine, een mengsel van water, minerale zouten en toxische af...

Meer artikels