• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Ook het voorhoofd veroudert: hoe kan de esthetische geneeskunde ons hierbij helpen?

Ook het voorhoofd veroudert: hoe kan de esthetische geneeskunde ons hierbij helpen?

Alles veroudert, zelfs ons voorhoofd! De huid krijgt rimpels, onze spieren worden dunner en zelfs onze botten nemen in omvang af. Ons voorhoofd heeft bijgevolg te maken met de gevolgen van de veroudering. Welke zijn de mogelijke oplossingen om te strijden tegen de veroudering van dit deel van ons gezicht? Een interview met dr. Catherine De Goursac*, esthetisch arts.

Welke zijn de belangrijkste eigenschappen van de veroudering van het voorhoofd?

Dr. Catherine De Goursac: Met het verstrijken van de jaren, wordt de huid van het voorhoofd slapper en rimpelig. Soms zijn ook kleine letsels te zien, alsook verouderingsvlekken. Deze laatste komen bij sommige mensen veel meer voor dan bij anderen.
Ook de spieren onder ons voorhoofd vertonen verouderingsverschijnselen. Ze worden slapper en dunner, waardoor de welving van het voorhoofd geleidelijk afzwakt. Het voorhoofd verslapt enigszins en de hoogte ervan neemt toe. Het is duidelijk te zien en u hebt het zeker al gemerkt: jonge mensen hebben een mooi gewelfd voorhoofd, terwijl ouderen een breed en plat voorhoofd hebben, waarop men zelfs de vorm van de spier kan onderscheiden: kleine bolletjes net boven de wenkbrauw.

In de loop der jaren, veroudert ook het bot zeer duidelijk. Het bot verandert wat van vorm zodat ook de welvingen veranderen. Kinderen en jongeren hebben een bolle welving, die verticaal en horizontaal dezelfde is. Met de leeftijd krijgt men zeer verschillende welvingen. In verticale richting en beginnend vanaf het haar, is er eerst een kleine bolle welving, vervolgens een holte en dan opnieuw een bolle welving tot aan de wenkbrauwen. Het voorhoofd neemt als het ware de vorm van een "S" aan. Hetzelfde doet zich horizontaal voor met een bolle welving aan de zijkanten van het voorhoofd, dan een holte en opnieuw een bolle welving in het midden. Dit is eigenlijk een leeftijdsgebonden 'skeletisatie' van het voorhoofd.

Wat kan men doen tegen deze vervormingen van het voorhoofd?

Dr. Catherine De Goursac: Op de eerste plaats kunnen we de kleuren behandelen: de verouderingsvlekken en rode huidvlekken.
Verouderingsvlekken komen dikwijls op het voorhoofd voor, in het bijzonder aan de rand van het gezicht, niet zo vaak in het midden. Met lasersessies kan men ze laten verdwijnen.
Met de leeftijd, kunnen ook rode vlekken en angiomen (vaatgezwellen) op het voorhoofd verschijnen. Ook in dit geval, zorgt een laserbehandeling voor goede resultaten. Met deze techniek, kan men het voorhoofd vlakker en gelijkmatiger maken.
Met het ouder worden, verschijnen ook regelmatig vervelende haartjes, soms in de buurt van de wenkbrauwen. Met laser-epilering kan men ze doeltreffend verwijderen en het gezicht enigszins 'hertekenen'.
Tot slot kan ook de spier behandeld worden met botulinetoxine-injecties (botox) over het volledige voorhoofd. Alle uitdrukkingsrimpels verdwijnen op deze manier en het resultaat is een mooi, effen voorhoofd.
We mogen ook niet vergeten dat wij, naarmate we ouder worden, steeds minder goed horen en zien. Om dit te compenseren, fronsen we het voorhoofd en de wenkbrauwen telkens we slecht zien of horen. Met andere woorden, het voorhoofd wordt met de jaren steeds beweeglijker, ook al zijn sommige mensen van nature expressiever dan anderen. Ze fronsen bijvoorbeeld hun wenkbrauwen of hun voorhoofd telkens ze iets zeggen.
Door deze uitdrukkingsrimpels tot rust te laten komen en te laten ontspannen, zorgen de botoxinjecties ervoor dat het voorhoofd iets minder beweeglijk en expressief wordt.
Het voorhoofd kan daarentegen niet 'opgevuld ' worden, en dat omwille van de onderliggende botmassa, die onregelmatigheden zichtbaar zou kunnen maken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 07/06/2010

Bronnen: * Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse vereniging voor esthetische artsen (AFME) (www.afme.org) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Welke esthetische technieken als ons gezicht door de tijd wordt getekend?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Special: huidverzorging voor vrouwen tussen 40 en 50

 • Onze huid vraagt een andere verzorging als we 40 zijn dan als we 30 zijn.… We zetten de behandelingen die voor uw ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie