• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Ook hartpatiënten kunnen met het vliegtuig reizen

Ook hartpatiënten kunnen met het vliegtuig reizenMensen met een hartaandoening lopen specifieke risico's als ze met het vliegtuig reizen, maar dat betekent nog niet dat ze aan de grond moeten blijven. Wie de risico's kent, kan preventieve maatregelen nemen. Het gaat om enkele heel eenvoudige weetjes. We hadden hierover een gesprek met prof. Jean-Pierre Ollivier*.

1) De luchtdruk verlaagt = misselijkheid of vagale reactie

Als we stijgen, daalt de concentratie zuurstof. In het vliegtuig komt die concentratie overeen met de concentratie op ongeveer 2.000 meter hoogte. Dat is nog ruim voldoende voor de zuurstoftoevoer naar het hart. Tegelijk gaan ook de darmgassen vaak uitzetten, waardoor de buik licht wordt samengedrukt. Die druk leidt tot een fysische reactie die bekend staat als "vagale reactie" en die een vertraging van de hartslag veroorzaakt. Het is een soort automatische aanpassing aan een externe situatie. Bij sommige mensen is deze vagale reactie heel uitgesproken en gaat ze gepaard met een daling van de bloeddruk, waardoor de persoon in kwestie onwel wordt, zich erg misselijk voelt, hevig begint te zweten en/of het bewustzijn verliest. Voor de omstaanders is het altijd wel even schrikken als zoiets gebeurt, maar op zich is zo'n vagale reactie ongevaarlijk.
Als het gevoel van misselijkheid opkomt, staat men het best op en gaat in de middengang liggen, de benen opgetrokken tegen de buik. Meestal gaat de misselijkheid dan vrij snel voorbij.
Om dit soort ongemakken te voorkomen, krijgen hartpatiënten de raad om in het vliegtuig niet veel alcohol te drinken en geen copieuze maaltijden te gebruiken

2) Lang stil zitten = oedeem of flebitis

Lang met gebogen knieën zitten en de benen niet kunnen uitstrekken bemoeilijkt de bloeddoorstroming in de grote aders van de dijbenen. Maar het lange stilzitten gaat ook gepaard met een daling van de druk in de beenaders. En de droge lucht in het vliegtuig ten slotte kan leiden tot uitdroging, waardoor het bloedvolume daalt en de concentratie en de stollingsgraad van het bloed stijgen. Deze drie verschijnselen werken flebitis (aderontsteking) in de hand. Meestal gebeurt dit ongemerkt en gaat het zonder pijn gepaard, maar soms kan een bloedklontertje loskomen en een ader verstoppen, waardoor een longembolie optreedt.
Preventieve maatregel, aanbevolen voor elke vlucht die langer duurt dan 2 tot 3 uur:
• Veel drinken (doel: om de 2 uur plassen).
• In de middengang stappen of ter plekke met de voeten bewegen (doel: de benen verlichten, tien minuten per uur vliegen).
• In geval van antecedenten van flebitis of als u geen medicijnen neemt die de bloedstolling vertragen, overlegt u het best met uw arts of cardioloog of het wenselijk is om dit type behandeling preventief te volgen (injectie van heparine een uur voor vertrek).
• Indien nodig drukkousen dragen.

* Prof. Jean-Pierre Ollivier werkt als cardioloog in het militaire hospitaal van Val de Grâce en is als professor verbonden aan het "Collège de médecine des hôpitaux de Paris".

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2008

Bronnen: Prof. Jean-Pierre Ollivier, "100.000 battements pas jour", uitgeverij Gutenberg.

Vindt u het artikel interessant?