• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ook gelukkige gebeurtenissen zijn stresserend!

Ook gelukkige gebeurtenissen zijn stresserend! Stress is niet alleen negatief en schadelijk, maar in de eerste plaats een reactie van het lichaam om zich aan te passen aan verandering. We kennen uiteraard stress als gevolg van persoonlijke problemen, gezinsproblemen, problemen op het werk,… Ook een bijzonder positieve verandering kan echter stress veroorzaken.

Dat betekent dat ons lichaam en onze geest van vaste gewoonten houden en gestrest raken bij veranderingen. Ze hebben immers tijd en energie nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Ziehier enkele gebeurtenissen - van de meest tot de minst stresserende - die weliswaar positief zijn, maar toch flink wat aanpassingen vereisen: huwelijk, pensionering, zwangerschap, verhuizing, promotie op het werk, vakantie, …

Wat moeten we daaruit nu onthouden? Het is niet omdat we tevreden zijn, dat alles van een leien dakje loopt! Antwoord dan ook niet aan iemand die steen en been klaagt: "Maar je bent zopas getrouwd en hebt promotie gekregen, dus zou je je de koning te rijk moeten voelen!" Inderdaad: hij (of zij) kan gelukkig EN gestrest zijn tegelijkertijd, en terecht! Een kersvers huwelijk is een moment van sterke spanning, want het vereist aanzienlijke aanpassingen van beide partners. Wie zou dat durven te ontkennen? Geef dus blijk van empathie en neem de tijd om te luisteren. Want ook u zult tevreden zijn als u een luisterend oor vindt in stresserende omstandigheden!

Artikel gepubliceerd door op 08/06/2004

Vindt u het artikel interessant?