• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Oogwater, tips voor een veilig gebruik

Oogwater, tips voor een veilig gebruik

Druppels in de ogen doen is geen heksenwerk, maar het moet volgens strikte regels gebeuren willen we het veilig houden.

Enkele tips voor het gebruik van oogwater.

Ieder zijn oogwater

We hebben allemaal al wel eens oogwater nodig gehad, voor onszelf, onze partner, onze ouders of onze kinderen. Oogwater is inderdaad de traditionele behandeling bij infecties zoals conjunctivitis of aandoeningen zoals glaucoom.

De samenstelling van het oogwater zal dus telkens verschillen afhankelijk van het te behandelen probleem.
Zo bevat oogwater voor de behandeling van conjunctivitis antibiotica, terwijl oogwater dat gebruikt wordt om glaucoom te behandelen vaak gemaakt is op basis van bètablokkers die de oogdruk moeten verlagen. Er bestaat ook zogeheten miotisch oogwater met actieve bestanddelen die de pupil vernauwen, enz.
De naam oogwater is dus een verzamelnaam voor vaak heel verschillende zaken. Elke klasse heeft haar eigen indicaties, en dus heeft elke patiënt zijn eigen oogwater.

Oogwater is bovendien ook maar beperkt houdbaar. Een flesje dat eenmaal geopend is, blijft maar 2 tot 4 weken goed. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter

Hoe oogwater te gebruiken?

1) Was uw handen zorgvuldig met water en zeep en droog ze goed af.

2) Ga voor een spiegel zitten als u het oogwater zelf inbrengt.

3) Trek het onderste ooglid met uw vinger naar onderen zonder uw oog of uw wimpers aan te raken, en laat dan een druppel in uw oog vallen. Eén druppel volstaat. Om beter te kunnen voelen of de druppel ook daadwerkelijk in uw oog is terechtgekomen, kunt u het flesje in de koelkast bewaren. Omdat de vloeistof koud is, zult u het contact met de druppel beter voelen.

4) Sluit uw oog langzaam en hou het een tweetal minuten dicht. Duw intussen aan de zijkant op de wortel van uw neus om het oogwater zo lang mogelijk in contact met het oog te houden en te voorkomen dat het naar het neusgat vloeit.

5) Als u meerdere druppels oogwater moet inbrengen, wacht u 3 tot 5 minuten tussen elke beurt.

6) Hou u aan de door uw arts voorgeschreven tijdstippen van indruppelen en breek de behandeling niet af zonder zijn advies, ook als u vindt dat uw oog genezen is.
Breng uw arts op de hoogte van alle mogelijke neveneffecten van het oogwater en vergeet bij het voorschrijven niet te melden aan welke ziektes u eventueel lijdt (diabetes, hypertensie, migraine…) en welke medicamenten u eventueel nog neemt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 03/06/2008

Bronnen: Persdossier van de Franse " campagne nationale d'information et de dépistage du glaucome ", mei-juni 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten