Onzekerheid over hormoonbehandeling bij mannen

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/06/2004 - 00h00
-A +A

PUB

Wanneer testosteron gebruiken?

In de praktijk laat de arts bij mannen met andropauzeklachten de ochtendwaarde van het vrije en gebonden testosteron bepalen. Blijken deze te laag te zijn dan is dit een reden voor een proefbehandeling met mannelijk hormoon. Deze behandeling kan gebeuren door inspuitingen, via orale weg of met huidpleisters. Omdat de nu beschikbare hormoonpreparaten niet optimaal werken zijn momenteel nieuwe preparaten in ontwikkeling die binnen afzienbare tijd op de markt zullen komen.

Gunstige effecten

Over de behandeling met testosteron zijn slechts kortdurende studies beschikbaar, en langdurig onderzoek van grotere groepen mannen ontbreekt. Men weet wel dat door de toediening van testosteron de spiermassa en de beenderstevigheid toeneemt, de cholesterolwaarde verlaagt, de geheugencapaciteit verbetert, slaap- en gemoedsstoornisen verbeteren en depressieve klachten verminderen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/06/2004 - 00h00 1 Dr E. Meuleman. Effect hormoonsuppletie bij mannen nog niet bewezen. Mednet mei 2004;9:17. 2 Dr F. Comhaire. De optimale testosteron-suppletie bij de man. Universiteit Gent, www.infertiliteit.net.www.infertiliteit.net
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB