• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Onze zomerreeks : Ziekten die door water worden overgedragen

Onze zomerreeks : Ziekten die door water worden overgedragenWater is essentieel om in leven te blijven. Maar helaas kan water ook ziekten overdragen op mens en dier.

In landen die minder ontwikkeld zijn dan ons land, is de kwaliteit van het water een probleem waarmee reizigers steeds rekening moeten houden.Het leidingwater is vaak afkomstig van reservoirs die niet worden behandeld zoals bij ons in België. Net zoals put- en oppervlaktewater kan ook stromend water vervuild zijn.Het water kan dan talrijke micro-organismen bevatten: bacteriën, virussen of parasieten.

Bacteriën

Bacteriën veroorzaken vaak een hinderlijke acute gastro-enteritis.Salmonellose wordt besproken in een artikel dat specifiek handelt over de bacterie Salmonella.Buiktyfus gelijkt veel op salmonellose. Er bestaat een efficiënt vaccin tegen buiktyfus, dat voor vele landen wordt aanbevolen (zie Vacciweb of Instituut voor Tropische Geneeskunde).Cholera wordt veroorzaakt door Vibrio cholerae (een kommavormig staafje met een eindstandige zweepdraad). Reizigers lopen maar weinig risico om cholera te krijgen, behalve als de hygiënische omstandigheden bijzonder slecht zijn. Het vaccin werkt weinig of niet.

Parasieten

Amoeben komen vooral voor in de tropen; het zijn eencellige micro-organismen die amoebiase veroorzaken, een ziekte die gekenmerkt wordt door zeer agressieve diepe letsels van de darmen met bloed in de ontlasting. Dat leidt tot amoebendysenterie, die gepaard gaat met ernstige diarree.Giardiase komt ook voor in warme landen. Giardiase wordt veroorzaakt door Giardia lamblia en wordt gekenmerkt door chronische diarree zonder bloedverlies of koorts.Schistosomiasis of bilharziasis wordt ook veroorzaakt door een parasiet. Het is een ziekte die zeer frequent voorkomt in tropische gebieden. De mens wordt besmet bij het baden in water dat larven van de parasiet bevat. De larven hechten zich aan de huid en dringen binnen 10 minuten in het lichaam! Als dit herhaaldelijk gebeurt, kunnen ernstige verwikkelingen optreden. Daarom wordt afgeraden te zwemmen in zoet water. Leverbot is een parasiet die in het water leeft. Leverbot kwam 30 jaar geleden bij ons nog voor, maar is nu bijna volledig verdwenen. Enkel het vee wordt soms nog aangetast. Leverbot veroorzaakt een ernstige leverziekte.

Artikel gepubliceerd door op 09/07/2002

Bronnen: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten