Pierre Dewaele

Onze zomerreeks : Vliegtuigreis en risico op overdracht van malaria!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/07/2002 - 00h00
-A +A

In een vliegtuig brengt men enkele uren door in een beperkte gesloten ruimte waarin de lucht problemen kan oorzaken.

Bij het onderhoud van het vliegtuig op de grond kan men bijna niet vermijden dat insecten het vliegtuig in en uitvliegen. Muggen kunnen ernstige ziekten overdragen en zijn ook grote reizigers. De eerste observatie van dergelijke vectoren aan boord van een luchtvaartuig werd gedaan in Kenia in 1932. In Afrika is gemiddeld 2 tot 3% van de muggen drager van de dodelijke vorm van malaria. De muggen kunnen de ziekte tijdens de reis en op de plaats van bestemming overdragen, tenminste als ze in dat klimaat kunnen overleven. In Europa werden tussen 1997 en 1998 78 gevallen van luchthavenmalaria (de besmetting gebeurt op of dichtbij de luchthaven) genoteerd. De mortaliteit (sterfte) bedroeg meer dan 5%. In dezelfde periode hebben 7 personen malaria opgelopen in het vliegtuig (besmetting aan boord van het vliegtuig).

De muggen uitroeien

Door de insecten die zich in het vliegtuig bevinden, uit te schakelen, verkleint men het risico van de twee vormen van malaria. Deze eliminatie is essentieel voor vluchten vertrekkend van luchthavens in streken waar malaria frequent voorkomt, voor vluchten met een tussenlanding op die plaatsen en voor vluchten afkomstig uit risicogebieden. De methoden die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) worden aanbevolen om insecten in vliegtuigen te vernietigen (bijv. verstuiving van aërosols of residuele behandeling om de twee maanden) zijn veilig en doeltreffend als ze correct worden toegepast. Dit betekent ook dat het niet overbodig is de preventie tegen muggen te starten vanaf het vertrek en voort te zetten tot de terugkeer.

De risico's meten

Dat geeft echter wel problemen wat betreft de kwaliteit van de lucht. De verstuiving wordt door de passagiers en soms ook door de bemanningsleden niet goed aanvaard. Sommigen maken zich zorgen over de insecticiden die daarbij worden gebruikt. Bepaalde insecticiden kunnen immers in hoge dosis en op lange termijn giftig zijn. De reizigers moeten zich dus doorgaans geen zorgen maken, behalve misschien sommige kinderen. Anderzijds moet het risico van het gebruik van insecticiden worden afgewogen tegen het risico van overdracht van malaria.Of de ongerustheid al dan niet terecht is, een goede communicatie tussen de luchtvaartmaatschappijen, de gezondheidsautoriteiten en de reizigers is in ieder geval essentieel.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/07/2002 - 00h00 Wereldgezondheidsorganisatie, Gids voor de Reiziger, Uitgeverij Medasso 2002-2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Malaria doodt elke 30 seconden een kind Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Op de eerste Wereldmalariadag op 25 april vroegen de Verenigde Naties wereldwijde aandacht voor malaria. In Afrika sterft er volgens Unicef elke dertig seconden een kind. Nochtans kan malaria met een eenvoudig muskietennet en enkele geneesmiddelen be...

Meer artikels