Onze zomerreeks : Turista en andere ongemakken

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 23/07/2002 - 00h00
-A +A

Turista (reizigersdiarree) kan een week vakantie al snel vergallen. Reizigersdiarree komt frequent voor, is vaak goedaardig, maar gaat soms gepaard met verwikkelingen.

PUB

Gemiddeld zal 30 tot 80% van de reizigers diarree krijgen tijdens de reis. Het risico is het hoogst in het zuidelijke gedeelte van het Middellandse zeegebied, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Het betreft een goedaardige diarree die bijna steeds spontaan geneest. De verwekker is meestal een bacterie en minder vaak een virus of een parasiet.Maar vaak wordt men besmet door meerdere kiemen tegelijkertijd.

Wat doen?

Lichte tot matige symptomen vereisen geen behandeling. Belangrijk is het vochtverlies te verminderen en te corrigeren. ORS (Oral Rehydratation Solution, oplossing voor vochttoediening via de mond) is te koop in apotheken, maar wordt enkel aanbevolen bij kinderen. Men kan proberen de stoelgangfrequentie, de pijn en de koorts te verminderen. Bij matige koorts en pijn zou een behandeling met antibiotica (3 tot 5 dagen) en spasmolytica (tot de symptomen verdwijnen) moeten volstaan, maar steeds op advies van de arts. Een geneesmiddel op basis van Saccharomyces boulardii of Bacillus cereus kan nuttig zijn. Die geneesmiddelen bestaan uit natuurlijke kiemen die het evenwicht van de darmflora herstellen. Als de diarree ernstiger is (hoge koorts, bloederige ontlasting, enz.), moet dringend een arts worden geraadpleegd.

Hoe voorkomen?

De elementaire regels van hygiëne in acht nemen:

  • De handen wassen
  • De voedingsmiddelen goed bakken of koken
  • Fleswater gebruiken en de fles laten ontkurken in uw aanwezigheid
  • Kiezen voor fruit dat men kan pellen.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 23/07/2002 - 00h00 Gezondheidsadviezen voor reizigers (Instituut voor Tropische Geneeskunde) ed MediMedia 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Meer artikels