Muggen... een ramp

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 12/07/2017 - 09h43
-A +A

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

PUB

In onze contreien en in vele andere landen dragen muggen geen ziektes over. In Afrika en Azië daarentegen kunnen muggen malaria overdragen. Nu het zomer is, maken ook de muggen weer hun opwachting. Het zijn de wijfjes die steken, want ze hebben bloed van een dier nodig om hun eieren te voeden. Muggen steken van zonsondergang tot zonsopgang; men moet dus vooral 's nachts op zijn hoede zijn. Muggen worden aangetrokken door het koolzuurgas dat wij uitademen, maar ook door allerlei andere geuren. Zwangere vrouwen zouden meer worden gestoken door muggen dan vrouwen die niet zwanger zijn.

Er bestaan veel middelen om muggen te bestrijden

De lokale populatie van muggen kan worden verkleind door hun habitat aan te pakken. Ze geven de voorkeur aan stilstaand water en ontwikkelen zich zeer goed in de nabijheid van vijvers en zelfs in oude banden.

En muskietennet is een bijzonder efficiënt beschermmiddel. Men kan er zowel een kamer als een bed mee beschermen. Men moet het muskietennet goed onder de randen van de matras vastmaken en er uiteraard voor zorgen dat zich geen enkel insect binnen het net bevindt. In landen waar malaria woedt, wordt het muskietennet ingesmeerd met een insectenwerend product. Maar aangezien deze producten zeer irriterend kunnen zijn, is bij het gebruik ervan voorzichtigheid geboden. Vraag raad aan uw apotheker.

Insectenwerende middelen kunnen ook op de huid worden aangebracht. Maar daar ze doorheen de huid kunnen worden opgenomen in het bloed, is voorzichtigheid geboden bij kinderen en zwangere vrouwen.Het efficiëntste product is DEET (N,N-diëthyl-m-toluamide of N,N-diëthyl-3-methylbenzamide) type MoustiMug®). Bij kinderen mag de concentratie niet hoger zijn dan 10%. Bij volwassenen mag een hogere concentratie worden gebruikt. De activiteit van deze producten is echter beperkt in de tijd (4 tot 6 uur); ze werken dus niet de hele nacht. Daarom moeten ze een tweede maal worden aangebracht of moeten ze worden gecombineerd met andere middelen, zoals een muskietennet.Insectenwerende middelen op basis van planten zijn minder doeltreffend dan DEET.Recent werden transgene tomaten ontwikkeld die een goede bescherming bieden tegen muggenbeten.

Insecticiden in verstuivers zijn giftig. Ze kunnen wel worden gebruikt om de muggen in een kamer te doden als de kamer daarna goed wordt verlucht (20 minuten vóór het slapengaan), maar dat heeft enkel zin als de kamer voorzien is van een muggennet.

Maar zelfs dan is het niet steeds mogelijk insectensteken te voorkomen. Muggenbeten veroorzaken jeuk en de letsels die worden veroorzaakt door hevig krabben, kunnen geïnfecteerd raken. Omdat muggen dragers kunnen zijn van ziektekiemen, moet de plaats van de steek onmiddellijk worden ontsmet.

Een samentrekkend middel, zoals Euceta®, vermindert de jeuk, maar kan allergische reacties veroorzaken.

Orale anti-allergische middelen, met name antihistaminica (middelen tegen allergie) kunnen nuttig zijn, maar sommige producten veroorzaken slaperigheid. Antihistaminerge crèmes zijn niet efficiënt. Crèmes op basis van corticoïden (derivaten van cortison) verminderen de huidreactie op de beet, maar het corticoïd kan worden geabsorbeerd, wat niet zonder gevolgen is. Bij langdurig gebruik wordt de huid dunner, gevoeliger en droger.

Systemen op basis van ultrageluid of ultravioletstralen zijn totaal nutteloos daar de muggen er niet gevoelig voor zijn. Vraag steeds raad aan uw apotheker: de apotheker zal u een product aanraden, aangepast aan uw behoeften.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 23/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 12/07/2017 - 09h43

Le guide du Voyageur, Medasso ed 2002-2003

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels