Pierre Dewaele

Onze zomerreeks : Hoe water behandelen?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/07/2002 - 00h00
-A +A

Water is bron van leven, maar - zoals we hebben gezien - soms ook van ziekten. We kunnen heel wat ongemakken voorkomen door enkel flessenwater te drinken (maar de fles moet dan wel ter plekke worden geopend). Ga niet zwemmen in zoet water (stilstaand of rivierwater). Maar toch kan men niet steeds beschikken over water waarvan men zeker weet dat het drinkbaar is.

Water 1 tot 10 minuten laten koken volstaat om de micro-organismen te doden, tenminste als het water helder is. Het water zal dan niet steriel zijn. Daarom mag u ook nooit aarzelen om het water te filteren. U kunt daarvoor een koffiefilter gebruiken, maar systemen die in gespecialiseerde campingzaken worden verkocht, zijn efficiënter. Een filter zal bacteriën tegenhouden, maar geen virussen want deze zijn te klein. Daarvoor zou men het water scheikundig moeten ontsmetten. Koken is een uitstekend middel, maar onthoud dat water in de bergen sneller kookt doordat de luchtdruk er lager is. Om het water te ontsmetten, moet u het dus langer laten koken.

Water ontsmetten met scheikundige producten

Na ontsmetting met scheikundige producten moet men steeds 30 minuten tot 2 uur wachten vooraleer het water te drinken.Jodium in de vorm van 2% jodiumalcohol (verkrijgbaar in de apotheek) is een goed ontsmettingsmiddel en werkt reeds na 30 minuten. Langdurig gebruik van jodium kan echter schildklierstoornissen veroorzaken. Sommige gespecialiseerde toestellen zijn uitgerust met jodiumhoudende harsen. Het gebruik daarvan wordt afgeraden bij zwangere vrouwen en bij patiënten met schildklierproblemen.Chloorhoudende stoffen zijn een andere oplossing. Chloorhoudende ontsmettingsmiddelen zijn echter minder actief op koud water. U moet ze dus langer laten inwerken. In de apotheek worden verschillende producten verkocht. Vraag dus raad aan uw apotheker. De smaak van javelwater is het enige probleem. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden: als u het water twee uur in de koelkast laat staan, verbetert de smaak weer. Als u niet over een koelkast beschikt, kunt u er bijv. 1 of 2 druppels pastis aan toevoegen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/07/2002 - 00h00 Le guide du Voyageur, Medasso ed 2002-2003
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het abc van de kwetsuurtjes Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Ziehier enkele basisregels voor de behandeling van kleine kwetsuren. Onthou ze goed, kwestie van flaters en dramatische huilbuien te vermijden.

Basilicum: krachtig aroma, veel troeven! Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Basilicum is een aromatische plant die ’s zomers heerlijk ruikt, maar het heeft ook heel wat gezondheidstroeven. Het kruid verzacht onder meer spijsverteringsproblemen. Dat is meteen ook de grootste troef, maar niet de enige...

Hygiëne op reis Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Op reis kunnen eenvoudige maatregelen op gebied van hygiëne een heleboel onaangename verrassingen helpen vermijden. Dit gaat van de klassieke reizigersdiarree tot bacteriële, virale of parasitaire infecties.

Meer artikels